New Carzone, penyedia perkhidmatan aftermarket automotif, melengkapkan pembiayaan $200 juta yang diketuai oleh Asian Investment Capital dan Alibaba

New Carzone, platform perkhidmatan aftermarket automotif sehenti,Mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri D pada hari KhamisBernilai hampir AS $200 juta, dengan modal pelaburan Asia sebagai pelabur dominan. Dragon Capital dan Alibaba Group juga menyertai pusingan pelaburan.

Pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk rancangan pengembangan pasaran nasional syarikat untuk kedai Autocare pengguna Tmall, yang merangkumi semua aspek perkhidmatan aftermarket automotif.

New Carzone ditubuhkan pada tahun 1995. Dengan pertumbuhan perniagaannya, syarikat itu secara beransur-ansur menjadi penyedia perkhidmatan rantaian bekalan alat ganti profesional dengan lebih daripada 1,300 kedai di seluruh negara. Pada awal perkembangannya, New Carzone disukai oleh banyak institusi pelaburan termasuk Warburg Pincus, Yunfeng Fund, dan PAG.

Pada tahun 2018, Alibaba menjadi pemegang saham terbesar New Carzone, dan secara eksklusif melesenkan perniagaan selepas kereta Tmall dan Taobao kepada syarikat itu, yang membolehkannya menggunakan rangkaian perkhidmatan runcit penyelenggaraan kereta berdasarkan perniagaan asalnya. Setakat ini, jenama Carzone baru “Tmall Auto Care” telah menubuhkan lebih daripada 1,500 kedai dan mempunyai lebih daripada 24,000 kedai yang didaftarkan.

Liu Erfei, Ketua Pegawai Eksekutif Fangya Investment, pelabur utama dalam pusingan ini, berkata: “Asia Investment sangat optimis terhadap trend pembangunan jangka panjang pasaran automotif China di masa depan. Kami percaya bahawa rantaian bekalan New Carzone yang kuat, jenama’Tmall AutoCare’ dan sistem SaaS maju F6 Mampu memperkasakan perusahaan kecil dan sederhana dalam industri.”

Lihat juga:Alibaba mengetuai pelaburan $300 juta dalam permulaan memandu sendiri Deeproute.ai

Dengan peningkatan jumlah kereta China yang berterusan dan perkembangan teknologi pintar atau pintar semasa di China, pasaran modal berusaha untuk melabur dalam industri aftermarket automotif dan syarikat yang memainkan peranan di kedua-dua hujung rantaian bekalan digital dan rangkaian kedai luar talian.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan generasi pengguna domestik yang lebih muda dan penerapan teknologi digital yang komprehensif, persaingan industri beralih dari bekalan alat ganti kenderaan asas ke penyelenggaraan kenderaan.