NetEase mengupah Tang Hui sebagai pengarah bebas baru

Syarikat Internet yang berpangkalan di Hangzhou NetEase mengumumkanPerubahan kepada pengarah bebas baru dan jawatankuasa lembagaKhamis. Lembaga pengarah telah melantik Grace Tang sebagai pengarah bebas baru, berkuat kuasa 1 Julai 2022. Dengan pelantikan ini, lembaga pengarah syarikat akan mempunyai enam ahli, termasuk lima pengarah bebas, dua daripadanya adalah wanita.

Deng Guozhong juga akan berkhidmat sebagai pengerusi Jawatankuasa Semakan, Imbuhan dan Pencalonan Lembaga, dan ahli Jawatankuasa Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Lembaga.

Tang bekerja di PricewaterhouseCoopers (PwC) selama lebih dari 30 tahun, termasuk sekitar 19 tahun sebagai rakan audit di Hong Kong dan China, sebelum mengundurkan diri pada tahun 2020. Di PricewaterhouseCoopers, Tang bertanggungjawab untuk mengaudit banyak syarikat awam dan swasta di Hong Kong, Tanah Besar China dan bidang kuasa lain. Dia juga berkhidmat sebagai pengarah bebas di Textainer Group Holdings Ltd., Brii Biosciences Ltd., dan Elkem Asa.

Pada hari yang sama, NetEase juga mengumumkanLaporan ESG 2021Syarikat itu mengatakan bahawa ia melaksanakan tanggungjawab sosial dalam enam bidang: teknologi, tadbir urus korporat, perlindungan pengguna, pengembangan bakat, operasi hijau dan tindakan kesejahteraan awam.

Laporan itu menunjukkan bahawa dalam tiga tahun terakhir, NetEase telah melabur 32.9 bilion yuan (AS $4.9 bilion) dalam R&D, dengan lebih daripada 15,000 kakitangan R&D, menyumbang sekitar 50%. Pada akhir 2021, kakitangan R&D syarikat telah merangkumi enjin yang dikembangkan sendiri, kecerdasan buatan, AR, VR, permainan awan, blockchain dan bidang lain.

Lihat juga:Pendapatan bersih NetEase pada suku pertama adalah AS $370 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 14.8%

NetEase mempunyai lebih daripada 32,000 pekerja sepenuh masa di 39 negara dan wilayah. Pekerja wanita merangkumi 25% pengurusan kanan dan sekitar 35% pekerja IT.

Menurut laporan itu, NetEase menyumbangkan lebih dari 80 juta yuan untuk menyokong pencegahan wabak dan banjir. Membangunkan sistem kawalan pintar neutral karbon puncak karbon yang sesuai untuk pelbagai senario, yang terbuka kepada perusahaan kecil dan sederhana.

Pada tahun 2021, NetEase melancarkan “Pelan Pembersihan”, yang diharapkan dapat menjimatkan sekitar 250,000 meter persegi kadbod, sekitar 147 tan kertas asas, dan sekurang-kurangnya 18 juta beg kembung plastik setiap tahun. “Rancangan Pengurangan Pembungkusan dan Ringan” dan “Rancangan Pengurangan Karbon Digital” telah mencapai pengurangan pelepasan karbon lebih dari 3,800 tan.