NavInfo dan CAIC menjalin kerjasama strategik

Beijing Digital Map Enterprise NavInfo menandatangani kontrak baruPerjanjian Rangka Kerja Kerjasama Strategik27 Julai dengan platform R&D industri automotif China Automotive Innovation Corporation (CAIC). Menurut pengaturan itu, kedua-dua pihak akan melakukan kerjasama mendalam dalam bidang peta berketepatan tinggi, penentuan kedudukan berketepatan tinggi, cip, kokpit pintar, dan pemanduan autonomi.

Dari segi peta berketepatan tinggi dan perkhidmatan lokasi berketepatan tinggi, melalui rangkaian alat crowdsourcing peta berketepatan tinggi dan kerjasama yang berkaitan dengan data, kedua-dua pihak secara sah dapat merealisasikan kemas kini dinamik peta berketepatan tinggi dan mengoptimumkan kos pengeluaran peta definisi tinggi. Oleh itu, kedua-dua pihak akan menyediakan perkhidmatan peta berketepatan tinggi yang berkualiti tinggi, cepat dan murah untuk pelbagai industri.

Dari segi cip, kedua-dua pihak akan bersama-sama menentukan, mengembangkan, mempromosikan dan menggunakan cip generasi akan datang.

Mengenai kokpit pintar, kerjasama mendalam akan dilakukan dalam bidang sistem operasi kokpit pintar, cip SOC kokpit, produk berkaitan, perkhidmatan perjalanan pintar, aplikasi data besar dalam kenderaan, pencipta AR, dan algoritma AI kokpit. Mereka akan membentuk pengumpulan platform kelebihan teknologi dalam bidang yang disebutkan di atas, dan dengan cepat mempromosikan dan mempromosikan produk.

Mereka juga akan bersama-sama mengembangkan dan menggunakan penyelesaian integrasi perisian dan perkakasan pemanduan pintar canggih untuk terus mempromosikan aplikasi komersial teknologi pemanduan autonomi berskala besar. Di samping itu, kedua-dua pihak akan bersama-sama mempromosikan rancangan kerjasama untuk pelanggan industri, dan sepenuhnya mendukung kelancaran pelaksanaan proyek integrasi melalui layanan kitaran hidup penuh termasuk pra-penjualan, pengiriman, dan purna jual.

Lihat juga:BMW China dan NavInfo baru mengembangkan peta berketepatan tinggi untuk pemanduan autonomi

Setelah menandatangani perjanjian itu, AVIC dan NavInfo akan memanfaatkan sepenuhnya kelebihan sumber masing-masing, saling menyediakan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi dan keutamaan, dan bersama-sama membina platform bagi industri untuk menyelaraskan pengembangan perniagaan baru dan mengembangkan pasaran baru.

NavInfo adalah penyedia peta digital, pemanduan autonomi, cip elektronik automotif, data besar lokasi dan penyelesaian rangkaian untuk kereta penumpang dan komersial. Ditubuhkan pada 29 Jun 2020, AVIC telah menerima pelaburan bersama dari China FAW, Dongfeng Motor Corporation, Changan Automobile, China Southern Industry Corporation, dan Jiangning Economic Development Technology Co., Ltd., dengan jumlah dana terkumpul 1.6 bilion yuan (237.8 juta) Dolar AS). Ia diposisikan sebagai platform perindustrian untuk pengembangan teknologi teras canggih dan umum untuk kenderaan pintar dan saling berkaitan tenaga baru.