Naib Presiden Extreme yang disokong oleh Baidu meninggalkan

Zhu Xi, naib presiden melampau bahagian pembuatan kenderaan elektrik Baidu, yang bekerjasama dengan pembuat kereta China Geely, meletak jawatan pada pertengahan April, kurang dari setengah tahun,Teknologi SinaDilaporkan pada 7 Jun.

JiDU menjawab kepada media China bahawa Zhu meninggalkan syarikat itu pada pertengahan April kerana alasan peribadi. Pada masa itu, Shanghai terjejas teruk oleh wabak pneumonia mahkota baru tempatan, jadi pemergian Zhu seolah-olah menjadi berita tiba-tiba.

Pada akhir November tahun lepas, Zhu menyertai Extreme sebagai naib presiden, yang bertanggungjawab untuk pembangunan dan operasi pengguna Extreme. Sebelum itu, dia bekerja di bahagian Ford Motor China sebagai ketua pegawai operasi bahagian kereta elektrik syarikat. Beliau bertanggungjawab terhadap operasi dan pengurusan pemasaran, perhubungan awam, jualan, perkhidmatan dan pengalaman pelanggan Ford Mustang Mach-E dan melapor terus kepada Mark Kaufman (Pengurus Besar Ford China Battery Electric Vehicle).

Pada bulan April 2021, Zhu mengetuai pasukan untuk membantu Mustang Mach-E, kenderaan elektrik tulen pertama Ford, mencapai pra-penjualan. Dia dikhabarkan akan meninggalkan Ford dan mencari lebih banyak peluang dalam perniagaan kereta Zeekr dan Xiaomi. Tetapi setelah mengumumkan pengunduran dirinya pada Mei 2021, dia memilih Jito.

Pengeluaran besar-besaran belum tercapai. Syarikat itu secara rasmi akan melancarkan kereta konsep pertamanya, ROBO-01, pada pelancaran “Robot Day” pada 8 Jun.

Lihat juga:Bahagian dalaman konsep JiDU ROBO-01 didedahkan dan akan dilancarkan pada 8 Jun