Musim panas China yang panas menjadikan cita-cita kenderaan tenaga baru menjadi tumpuan

Memecahkan rekodGelombang haba keringDalam beberapa bulan kebelakangan ini, dari dataran Sichuan hingga muara Sungai Yangtze berhampiran Shanghai, kawasan besar China tengah telah dilanda keras, menjejaskan bekalan elektrik, pengeluaran pertanian dan kehidupan umum rakyat.

Oleh kerana akibat buruk dari kenaikan suhu global menjadi semakin jelas, pemerintah telah berusaha untuk mengambil pelbagai langkah untuk mengurangkan pelepasan karbon. Sebagai contoh, pihak berkuasa Beijing kini bercita-cita tinggi untuk mengejarMerancangMengubah infrastruktur pengangkutan negara dari bahan bakar fosil ke bahan bakar dan mendorong penggunaan kenderaan tenaga baru secara besar-besaran.

Ironinya adalah bahawa banyak pengguna awal kenderaan tenaga baru-pemilik kenderaan tenaga baru China semasa gelombang panas baru-baru ini-adalah antara yang paling terjejas oleh kesan yang berikutKekurangan bekalan elektrik, kerana sekatan sementara terhadap caj kenderaan, memaksa mereka untuk mencari pengangkutan alternatif.

Perbandaran China yang pesat dalam beberapa dekad terakhir telah menyebabkan munculnya kota besar yang padat penduduknya, yang bermaksud bahawa sebilangan besar pemilik kenderaan tenaga baru di China bergantung pada infrastruktur pengecasan awam untuk melakukan perjalanan, sementara pengecas rumah tangga berlaku di Amerika Syarikat.

Sebagai tindak balas kepada sekatan kuasa, pembekal stesen pengisian kenderaan tenaga awam utama di kawasan yang terjejas-termasukTesla dan Nio-mengumumkan minggu lalu bahawa mereka menangguhkan operasi di beberapa lokasi. Platform perkhidmatan pengecasan pihak ketiga yang lain dipenuhi dengan pesanan teks permintaan maaf kepada pelanggan, di mana seorang pemandu yang kecewa di pusat Chengdu menulisTgood() applet WeChat “Bilakah pemadaman elektrik ini akan berakhir?” Impaknya terlalu besar! “

Beberapa penduduk tempatan yang giat merebut peluang pasar baru ini. Minggu lepas dilaporkan bahawa apa yang dipanggil “Pertukaran bateri terbalik“(Pautan Cina), pemilik kenderaan tenaga baru dengan pengecas rumah yang berfungsi memandu kereta mereka ke tempat pengecasan berdekatan, menghentikan perkhidmatan dan menukar bateri penuh mereka dengan yang hampir kosong dengan harga yang dirundingkan secara tidak rasmi.

Titik pengecasan terbiar di tempat letak kereta bawah tanah di Beijing. (Foto: Peter Catterall for Pandaily)

Setakat ini, dengan aliran tenaga yang stabil di China Tengah, kebanyakan stesen pengisian telah kembali normal. Tetapi kesan psikologi gangguan yang tidak dapat diramalkan terhadap bakal pengguna kenderaan tenaga baru di rantau ini dapat berlanjutan.

Pelabur menaikkan harga. Dalam wawancara dengan Pandaily, Derek Dong (), pengarah eksekutif CPE Fund dan pakar dalam industri kenderaan tenaga baru China, mengatakan bahawa kekurangan tenaga serantau tidak mungkin memberi kesan yang signifikan terhadap penjualan kenderaan untuk masa yang akan datang. Dia menambah bahawa salah satu halangan utama untuk mengadopsi NEV adalah memastikan jangkauan kenderaan sehingga pemandu dapat menyelesaikan perjalanan berulang-alik antara pusat bandar dan pinggir bandar dengan yakin tanpa perlu meletak kenderaan untuk mengecas.

Dalam dekad yang lalu, sektor automotif China mengalami transformasi yang pesat, dengan gelombang pendatang baru yang sering disatukan oleh “kekuatan pembuatan kenderaan baru” yang mengancam untuk menggantikan syarikat gergasi industri yang mapan. Pemain baru utama termasuk Xiaopeng, Nio dan Lithium Motors, serta beberapa syarikat teknologi utama di negara ini, sepertiXiaomi.

Syarikat-syarikat yang semakin meningkat ini mendapat manfaat daripada subsidi yang murah hati dari kerajaan China selama bertahun-tahun, didorong oleh produk utama Made in China 2025MerancangDan matlamat utama untuk mencapai puncak karbon nasional pada tahun 2030 dan mencapai neutraliti karbon penuh pada tahun 2060.

Menjelang 2030, negara mensasarkan40%NEV dalam semua jualan kereta. Memimpin adalah Hainan, sebuah wilayah pulau di selatan ChinaMengumumkanIa akan melarang penjualan kenderaan pengguna berasaskan bahan bakar sepenuhnya pada tahun 2030.

Semua pertumbuhan ini memerlukan pelaburan besar dalam infrastruktur pengisian bas China, yang mungkin rentan terhadap turun naik bekalan tenaga, seperti yang dijelaskan oleh pengalaman di Sichuan dan Chongqing selama sebulan terakhir.

Ketika ditanya apakah ketidakpastian dari perubahan iklim ini akan membimbangkan para pelabur, Tung mengatakan kekurangan itu akhirnya dapat memberi kesan kepada pengendali kemudahan pengecasan China, yang menunjukkan bahawa permintaan mendesak dapat memberikan peluang pasar yang signifikan.

BACA LEBIH LANJUT:Hainan akan melarang penjualan kenderaan bahan bakar menjelang 2030

Komponen utama lain dalam pengembangan industri automobil tenaga domestik China yang kuat adalah bateri automotif. Walaupun bukan nama rumah tangga global, ia beribu pejabat di FujianCATLSecara senyap-senyap menjadi salah satu penerima manfaat terbesar peralihan kepada ekonomi hijau.

Bukan hanya syarikat China yang ingin memanfaatkan usaha negara besar untuk mendorong penggunaan kenderaan elektrik secara besar-besaran. CATL juga telah membekalkan bateri kepada syarikat elit dalam industri automotif global, termasuk Tesla, Volkswagen dan BMW.

Tesla, khususnya, mempunyai rancangan besar untuk pasaran China dan bergantung pada kemampuan pembuatannya untuk meningkatkan pertumbuhan globalnya. Tetapi rintangan baru-baru ini, seperti kekurangan kuasa baru-baru ini dan penutupan Covid yang diperpanjang oleh Shanghai pada awal musim panas, dapat mengancam keyakinan itu.

Selain kesukaran rantaian bekalan dan ketidakupayaan untuk membawa pekerja ke tempat kerja pada awal musim panas, gelombang panas baru-baru ini telah mempengaruhi pengeluaran domestik. Minggu lalu, gangguan itu memaksa Li AutoMengumumkanPenghantaran model L9nya ditangguhkan. Kesan rantaian tidak terhad kepada Sichuan dan Chongqing, kerana pengeluaran SAIC yang berpangkalan di Shanghai jugaDilaporkanTerkejut.

Dengan penyebaran krisis iklim, urgensi rancangan transformasi kenderaan tenaga baru China dan langkah-langkah lain menjadi semakin jelas. Cabarannya adalah mencari jalan keluar untuk menyeimbangkan matlamat ini dengan grid kuasa yang lebih tidak stabil.