Muat turun permainan H1 Yuan Universe melebihi 110 juta pada tahun 2022

Dengan perkembangan AR, VR, blockchain dan teknologi lain, ditambah dengan kesan wabak pada kehidupan sosial tanpa hubungan, pengaruh meta-alam semesta dengan cepat menyapu dunia.Menara sensorLaporan dikeluarkan pada 24 Ogos yang menganalisis perubahan dalam pasaran permainan mudah alih Meta-Universe dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada tahun 2020, jumlah muat turun aplikasi meta-alam semesta global melebihi 200 juta, kadar pertumbuhan 43.5%. Jumlah itu meningkat 71.7 peratus tahun ke tahun kepada 350 juta pada 2021. Pada separuh pertama tahun 2022, jumlah muat turun aplikasi Meta-Universe global adalah sekitar 170 juta, di mana jumlah muat turun aplikasi permainan Meta-Universe global adalah sekitar 110 juta, merangkumi 67.3%.

Jumlah pendapatan global aplikasi meta-alam semesta melonjak pada tahun 2020, dan akhirnya melebihi AS $1.26 bilion, peningkatan lebih dari 112% berbanding tahun 2019. Trend pertumbuhan ini berterusan hingga 2021 dan mencapai puncak sejarah $1.51 bilion. Pada separuh pertama tahun 2022, pendapatan aplikasi Meta-Universe berjumlah AS $650 juta, di mana pendapatan aplikasi permainan Meta-Universe menyumbang 94%.

Amerika Syarikat tidak diragukan lagi adalah negara dengan penerimaan tertinggi terhadap konsep meta-alam semesta, dan jumlah muat turun keseluruhan permainan meta-alam semesta telah memimpin dunia sejak 2019. Pada separuh pertama tahun 2022, jumlah muat turun permainan Meta-Universe di pasaran AS hampir 14 juta, 2.5 juta lebih tinggi daripada Brazil, yang berada di kedudukan kedua.

Selain pasukan Amerika Syarikat dan Brazil, Sukan Meta-Universe juga telah meningkatkan popularitinya di Asia. Jumlah muat turun di Vietnam, Indonesia, India dan negara-negara lain telah melebihi 5 juta dalam tempoh yang sama dan dijangka terus berkembang.

Lihat juga:Huawei, Tencent dan lain-lain bersama-sama membina Institut Penyelidikan Meta-Universe

Sejak wabak 2020, muat turun dan pendapatan Roblox di Amerika Syarikat, pasaran terbesarnya, telah meningkat dengan ketara. Pengaruhnya di pasaran Asia (terutamanya pasaran Asia Tenggara) secara beransur-ansur meningkat. Pada separuh pertama tahun 2022, Roblox menyapu senarai permainan meta-alam semesta terlaris di Amerika Syarikat, Korea Selatan, Jepun dan Asia Tenggara.