Modul teras stesen angkasa kekal pertama China dilancarkan ke orbit

Pada hari Khamis, China melancarkan modul teras Tianhe stesen angkasa ke orbit di Pusat Pelancaran Wenchang di Wilayah Hainan, memulakan satu siri misi yang bertujuan untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa menjelang akhir tahun depan.

Perdana Menteri Li Keqiang dan Setiausaha Sekretariat Pusat Wang Huning menyaksikan pelancaran di Pusat Kawalan Penerbangan Aeroangkasa Beijing.

Presiden China Xi Jinping menghantar mesej ucapan tahniah mengucapkan tahniah kepada pelancaran “Tianhe” yang berjaya, dengan mengatakan bahawa ini menandakan pembinaan stesen angkasa China telah memasuki tahap pelaksanaan penuh dan meletakkan asas yang kukuh untuk misi susulan.

Xi Jinping juga berkata: “Saya harap anda akan bersungguh-sungguh mempromosikan semangat’dua bom dan satu satelit’ dan semangat penerbangan luar angkasa berawak, berdikari, perintis dan inovatif untuk memenangi kemenangan dalam pembinaan stesen angkasa, dan menyumbang kepada pembinaan sebuah negara sosialis moden!”

Kabin teras Tianhe, yang panjangnya 16.6 meter dan diameter 4.2 meter-menyiratkan “keharmonian antara manusia dan alam” adalah kapal angkasa terbesar dan paling kompleks yang dibangunkan secara bebas oleh China. Ruang kerja dan ruang hidup di dalamnya mencapai 50 meter padu, yang dapat menyokong 3 angkasawan untuk tinggal lama.

Long March 5B yang dibawa untuk modul teras adalah jenis kenderaan pelancaran baru yang dibangunkan khas untuk stesen angkasa China, dengan kapasiti penyimpanan orbit bumi rendah terbesar. Li Dong, ketua pereka sistem roket, berkata, “Hanya roket berat Long March 5B yang boleh digunakan untuk pelancaran kabin berawak.”

Wang Xiang, ketua komandan misi stesen angkasa Akademi Sains dan Teknologi Aeroangkasa Kelima, mengatakan: “Kabin Tianhe akan berfungsi sebagai pusat pengurusan dan kawalan stesen angkasa Tiangong (yang bermaksud Tiangong). Nodnya dapat menghubungkan hingga tiga kapal angkasa pada satu masa untuk penginapan jangka pendek, atau dua penginapan jangka panjang. Kapal angkasa melakukan perubatan aeroangkasa, eksperimen sains angkasa dan eksperimen teknologi.”

Stesen ini akan beroperasi di orbit Bumi rendah pada ketinggian antara 340 km hingga 450 km pada tahun 2022. Ia akan berbentuk T, dengan kapsul teras Tianhe di tengah, dan kapsul makmal yang dinamakan oleh Wentian dan Mengtian di setiap sisi. Kabin eksperimen akan digunakan untuk eksperimen saintifik dalam biologi, bahan, cecair mikrograviti dan fizik asas.

Dilengkapi dengan kabin airlock khas untuk angkasawan keluar dari kabin, “Weng Tian” akan digunakan terutamanya untuk menjalankan ujian saintifik dan teknikal di dalam dan di luar kabin. Ia juga akan menyediakan angkasawan dengan tempat kerja dan tempat perlindungan kecemasan. Sebagai tambahan kepada ciri-ciri yang serupa dengan “Wentian”,” Mengtian “juga akan dilengkapi dengan kabin airlock khas untuk menyokong kemasukan dan keluar kargo automatik.

Lihat juga:China bersedia untuk melancarkan kapsul pusat Stesen Angkasa Tiangong untuk mengalu-alukan lompatan besar

Pusat Pelancaran Angkasa Wenchang adalah satu-satunya pusat pelancaran pantai di China. Sejak tahun lepas, rover Mars pertama China dan kapal angkasa utama yang lain telah berjaya dilancarkan.

Fasa pembinaan stesen angkasa China bermula hampir 30 tahun selepas projek itu pertama kali diluluskan, sejak tahun 1992.

Dalam tempoh ini, China telah membangunkan dan menguji kapal angkasa Shenzhou, kapal angkasa lepas Long March 2 F, satelit relay Skylink, teknologi pertemuan dan dok, teknologi pengisian mikrograviti, kenderaan pelancaran baru dan pusat pelancaran satelit Wenchang pantai.