Modal usaha Meituan Winglong Ball melabur dalam QCraft, sebuah syarikat permulaan memandu autonomi China

Gergasi penghantaran makanan China Meituan (Meituan) telah melabur dalam pusingan pembiayaan terbaru $100 juta untuk permulaan memandu sendiri QCraft, yang menyoroti peningkatan pertaruhan oleh syarikat teknologi besar China dalam bidang kereta tanpa pemandu yang menjanjikan.

QCraft mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah mengumpulkan dana $100 juta dalam Siri A + yang diketuai oleh YF Capital dan Genesis Capital, dan disertai oleh Dragon Ball Capital Meituan dan pelabur IDG Capital yang ada. Saluran media domestikLewatLaporan itu mengatakan bahawa pusingan itu meletakkan QCraft di landasan kelab “unicorn”, merujuk kepada syarikat permulaan dengan penilaian sekurang-kurangnya $1 bilion.

QCraft akan menggunakan hasil pembiayaan untuk mengembangkan senario mobiliti bandar yang lebih pintar, termasuk pelancaran perkhidmatan perkongsian perjalanan yang disebut Dragon Boat Space, kata Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Qian Yu pada sidang akhbar pada hari Isnin.

QCraft yang berpusat di Silicon Valley, yang diasaskan oleh eksekutif yang pernah bekerja di syarikat perintis memandu sendiri seperti Tesla, Waybo, dan Uber, dilesenkan untuk menguji jalan awam California pada bulan Julai 2019, hanya empat bulan setelah penubuhannya. Pada bulan Disember 2019, syarikat itu mengalihkan fokusnya dari Amerika Syarikat ke China, membuka pejabat di Beijing, Suzhou dan Shenzhen.

QCraft kini sedang menguji Longzhou One-kereta penumpang kecil memandu sendiri yang dikembangkan sendiri-di jalan terbuka di Suzhou, Shenzhen dan Wuhan. Bas mini ini dilengkapi dengan sistem kedudukan global, empat kamera, dua sensor laser dan lima sensor radar untuk menavigasi rangkaian laluan yang telah ditetapkan. Gabungan teknologi kecerdasan buatan dan kamera membolehkannya mengesan dan mengelakkan halangan di jalan raya, termasuk kenderaan, pejalan kaki dan haiwan.

Menurut syarikat itu, Longzhou-1 mempunyai automasi “tahap empat”, yang bermaksud laluan dipilih oleh manusia tetapi tidak ada yang memandu dan kenderaan dapat mengelakkan halangan dengan sendirinya. Sistem autopilot Tesla dianggap Tahap 2, yang bermaksud kereta boleh berpusing dan memecut, tetapi pemandu masih harus bersedia untuk menerajui. QCraft merancang untuk mempunyai sekurang-kurangnya 100 bas memandu sendiri di jalan terbuka di China pada akhir tahun ini.

Pada bulan Mac,BloombergMemetik sumber yang tidak disebutkan namanya, syarikat gergasi media sosial ByteDance telah mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan QCraft di mana syarikat permulaan telah mengumpulkan sekurang-kurangnya $25 juta.

Dengan trend yang semakin meningkat ke arah pemanduan autonomi dan kereta yang disambungkan, syarikat gergasi Internet China termasuk Baidu, Tencent dan Alibaba juga terlibat dalam pertempuran yang semakin meningkat mengenai masa depan pemanduan.

Lihat juga:Meituan melakukan ujian dalaman pada platform perkongsian pesanan takeaway baru

Awal tahun ini, cabang pemanduan autonomi Baidu, Apollo, melancarkan perkhidmatan robotaxi berbayar di Beijing dan Guangzhou, yang tidak memerlukan pemandu untuk memandu. Tencent mengumumkan pada bulan Januari bahawa ia telah bekerjasama dengan pembuat kereta Geely yang berpusat di Zhejiang dalam bidang “digitalisasi, kokpit pintar, pemanduan autonomi dan pembangunan rendah karbon”. Alibaba mengatakan pada bulan Jun bahawa ia akan mengembangkan trak tanpa pemandu dengan bahagian logistiknya, Cainiao.

Kerajaan China telah menjadikan kenderaan autonomi sebagai salah satu bidang utama dalam program Made in China 2025, yang bertujuan untuk mengubah China menjadi pengeluar produk inovatif mewah. Kerajaan mahu melihat30%Menjelang 2025, kereta yang dijual di China akan mencapai tahap automasi tertentu.

Dalam inisiatif dasarMelepaskanPada bulan Disember 2020, Kementerian Pengangkutan juga menyatakan bahawa pengangkutan awam China harus menjadi lebih autonomi dan pintar, menekankan perlunya mendorong pemaju teknologi untuk mendirikan lebih banyak tempat demonstrasi di seluruh negara.