Modal permodalan dalam permulaan Cina mesti mengambil kira perubahan sistematik dalam pendidikan

Sejarah pendidikan China yang panjang dan mulia, yang menduduki tempat utama dalam status sosial keluarga, telah mendorong gelombang permulaan EdTech. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, China telah memimpin pertumbuhan modal teroka pendidikan global, yang kini menyumbang  Separuh daripada jumlah perbelanjaan& nbsp jabatan; . Menurut sumber dari  IQ hologram, sehingga awal tahun 2020, 8 daripada 14 syarikat unicorn EdTech sedia ada adalah dari China.

Pada bulan Mac 2020, dana modal teroka melantun semula ketika sekatan global dilonggarkan di… dan pencarian tawar-menawar untuk permulaan bermula. Menurut data dari Majalah Venture Capital Asia, pada bulan Mac, syarikat permulaan dan teknologi China menaikkan lebih daripada $2.5 bilion, peningkatan enam kali ganda dari bulan sebelumnya. Ledakan ini menunjukkan bahawa dana telah mengambil kesempatan daripada penilaian yang lebih rendah yang disebabkan oleh wabak itu. Walaupun negara kita mampu bangkit daripada ketidakcergasan ekonomi akibat pandemik, berbanding suku pertama 2019,  Pembiayaan VC China masih merosot  Dikurangkan lebih daripada separuh kepada $3.8 bilion.

Pelaburan modal teroka di EdTech hampir dua kali ganda pada tahun 2020 seperti pada tahun 2019, tetapi terdapat lebih sedikit aktiviti modal teroka untuk pelaburan peringkat awal sejak wabak Covid-19.  Satu sebab  Ini mungkin merupakan masalah sistemik yang berkaitan dengan kemelesetan. Semasa kemelesetan, modal teroka pada peringkat awal dikurangkan, dan pelaburan yang menerima dana sering kurang memberi kesan kerana sokongan memberi keutamaan kepada permulaan yang matang. Fokus? Tidak kira siapa yang boleh bertahan dan berkembang maju dalam pandemik.

Oleh itu,   Rayuan   “Lihat di luar pembiayaan perlumbaan skala semasa dan selesaikan secara langsung kekurangan sekolah yang sangat terdedah semasa wabak Covid-19,” walaupun itu bermaksud mengambil risiko yang tidak normal untuk permulaan yang agak eksentrik.

Permulaan yang matang seperti Yuanfudao, yang menyediakan perkhidmatan penyediaan ujian, dan ketua platform bimbingan adalah contoh utama bahaya sistemik yang kekal dalam industri pendidikan China. Mereka memupuk model pendidikan sedia ada yang menguatkan dan boleh dikatakan memburukkan lagi kaedah pendidikan di mana tahap lebih tinggi daripada keberanian dan kecerdasan lebih tinggi daripada inovasi. Sikap ini berpotensi untuk memperlahankan kadar pendidikan yang lebih realistik dan membolehkan pelajar menghadapi cabaran kompleks esok.

Lihat juga:Permulaan Edtech China Yuanfudao dan Zuo Yebang mengumpulkan berbilion dolar dalam pusingan baru

Membezakan antara pendidikan dan pembelajaran adalah perlu dan penting bagi China untuk terus berdaya saing pada tahun-tahun akan datang. Pendidikan digunakan untuk dijalankan melalui ujian standard, menghafal fakta, dan lembaran kerja satu-saiz-semua, dengan matlamat untuk membolehkan pelajar x menyelesaikannya dalam masa x minit. Walau bagaimanapun, perubahan baru-baru ini menyuarakan pandangan yang optimis.

Awal Mac 2021,  Tang Jiang PengPengetua & nbsp Xishan Senior Middle School, Wilayah Jiangsu; Bercakap tentang makna sebenar pendidikan pada mesyuarat CPPCC ke-13, beliau percaya bahawa “pelajar yang hanya pandai mengambil peperiksaan tidak akan berjaya dalam peperiksaan masa depan. Jika pendidikan kita hanya memberi tumpuan kepada kadar pendaftaran, negara tidak akan mempunyai daya saing teras. Skor bukanlah keseluruhan dan akhir pendidikan. Kualiti keseluruhan kanak-kanak hari ini akan menentukan kekuatan keseluruhan negara kita dan kebahagiaan masyarakat masa depan. “

Sama ada pandangan Tang Yingnian boleh diterjemahkan ke dalam pendekatan yang lebih kreatif dan komprehensif untuk permulaan teknologi elektronik Cina patut mendapat perhatian yang mendalam. Dalam visi yang dialu-alukan ini, modal teroka harus memberi tumpuan kepada mereka yang mempunyai potensi viral untuk mengubah cara orang Cina melihat dan mengamalkan pendidikan. Sebagai contoh, mengabaikan permulaan EdTech yang bermain dengan pembelajaran sepanjang hayat, pembelajaran vokasional, dan kreativiti hanya boleh menjadi peluang yang tidak dijawab.  

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan ibu bapa Cina, sama ada tutor, kemasukan, kursus dalam talian atau bantuan kerja rumah yang didorong oleh kecerdasan buatan, pasaran sasaran mereka adalah pendidikan swasta, dan gred masih emas. Sebuah buku baru-baru ini berjudul “On the Landing” oleh Amber Jiang memperincikan pengalaman peribadi seorang ibu yang berjaya mendaftarkan anaknya ke sekolah menengah yang sangat kompetitif di Beijing. Dia menjelaskan, “Anak saya tertekan. Dia kemudian memberitahu saya bahawa dia juga bimbang akan rasa malu. Seperti yang dia katakan, itu adalah masalah kesombongan”.

Jing Cesarone, Ketua Pegawai Eksekutif Childwise, mengulas: “Pelabur global sentiasa mencari gelombang besar seterusnya; “Drama China” memenuhi keperluan kelas menengah China yang berkembang pesat. Masyarakat Confucian China sangat menghormati keluarga dan pendidikan. Akibatnya, banyak pembekal telah muncul untuk memenuhi permintaan ini. VC Cina paling cenderung kepada syarikat teknologi, jadi untuk pendidikan itu bermaksud EdTech; Syarikat teknologi tanpa kandungan adalah terhad. Sebagai contoh, Childwise menggunakan teknologi untuk menyediakan perkhidmatan, tetapi nilai terbesar adalah kandungan unik dan eksklusifnya. Teknologi mudah ditiru; Kandungan adalah raja! “

Dua contoh permulaan EdTech yang menangani keperluan pendidikan intensiti rendah adalah Mei Shubao dan Hetao. Mei Shubao adalah platform yang berpusat di Hangzhou yang ditubuhkan pada tahun 2014 untuk mengajar lukisan dan lukisan. Hetao adalah platform pengekodan untuk pelajar berumur 6 hingga 12 tahun, yang ditubuhkan pada tahun 2017. Seperti yang dikatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Hetao, Zeng Pengxuan: “6 hingga 12 tahun adalah masa keemasan untuk memupuk pemikiran dan kognisi anak-anak. Kami berharap dapat memberikan pengalaman pembelajaran yang diperibadikan kepada setiap anak melalui cara teknikal yang munasabah.” Oleh itu, Kedua-duanya melihat di luar kursus dan menawarkan mata pelajaran yang merangsang kreativiti dan pemikiran bebas.

Untuk mengisi jurang dalam sistem pendidikan global kami, lompatan keyakinan terhadap permulaan EdTech Cina yang jauh dari peperiksaan, bimbingan dan kemasukan boleh menandakan bab baru dalam cara pendidikan generasi akan datang. Tiada milenium harus tertekan, tertekan, dan terobsesi dengan peperiksaan.