Missfresh bertindak balas terhadap penutupan perkhidmatan penghantaran cepat

Aplikasi untuk platform e-dagang runcit China Missfresh sekarang menunjukkan bahawa perkhidmatan penghantaran selama 30 minit di Beijing, Tianjin dan Shanghai telah digantikan dengan penghantaran pada hari berikutnya.Berita PembersihanDilaporkan pada 28 Julai bahawa beberapa pekerja Missfresh mengatakan bahawa mereka diberitahu malam tadi bahawa semua tokonya di seluruh negara telah ditutup, kemas kini tahap sistem telah selesai, dan perniagaan penghantaran 30 minit syarikat telah ditutup secara rasmi.

Mengenai perkara ini, Missfresh menjawab bahawa di bawah matlamat utama untuk mencapai keuntungan, syarikat menyesuaikan model gudang mini yang diedarkan, dan perniagaan seperti penghantaran keesokan harinya tidak akan terjejas.

Perniagaan penghantaran 30 minit Missfresh telah menyusut beberapa kali tahun ini. Seperti yang ditunjukkan oleh aplikasi Missfresh, syarikat itu mempunyai lesen operasi di 17 bandar di China. Sehingga akhir bulan Jun tahun ini, ia hanya mempunyai gudang mini di 13 bandar, dan kemudian menutup operasi di sembilan bandar berturut-turut selama tiga hari.

Sejak Mac tahun ini, Missfresh berulang kali terdedah kepada tunggakan pembayaran pembekal. Seorang pekerja yang diberhentikan pada bulan Mei menyebut bahawa tarikh asal pembayaran pampasan pada akhir bulan Jun telah ditangguhkan hingga akhir bulan Julai. Terdapat juga kes kelewatan pembayaran gaji pekerja, dan ada yang diberitahu untuk tinggal di rumah.

Lihat juga:Platform e-dagang Missfresh menyelesaikan pembiayaan strategik AS $29 juta

Pada 14 Julai, Missfresh mengeluarkan pengumuman di halaman hubungan pelaburnya yang menyatakan bahawa ia telah mencapai perjanjian kerjasama pelaburan ekuiti strategik dengan Shanxi Donghui Group. Menurut perjanjian itu, yang terakhir akan membawa 200 juta yuan ($29.6 juta) dalam pelaburan ekuiti untuk MissFresh.

Namun, menurut laporan kewangan dan data ramalan yang diungkapkan oleh Misixian, kerugian bersih pada tahun 2018 adalah 2,231,6 miliar yuan, kerugian bersih pada tahun 2019 adalah 2,909,4 miliar yuan, kerugian bersih pada tahun 2020 adalah 1,649,2 miliar yuan, dan kerugian yang diharapkan pada tahun 2021 adalah 3,737 miliar yuan menjadi 3,767 miliar yuan.

Sebaliknya, disebabkan kegagalan untuk mendedahkan laporan kewangan tepat pada masanya, harga saham jatuh di bawah $1 sesaham, dan dua surat amaran diterima dari jabatan kelayakan penyenaraian Nasdaq. Laporan kewangan suku keempat dan tahun penuh 2021 syarikat belum dikeluarkan.