Missfresh bertindak balas terhadap kegagalan pembiayaan dan khabar angin pembubaran syarikat

Pada petang 28 Julai,Banyak media domestikRakaman perjumpaan pekerja di Missfresh, sebuah e-dagang runcit China, telah dibocorkan di Internet, kata laporan itu. Seorang eksekutif mengatakan pelaburan strategik yang diumumkan sebelumnya dengan Shanxi Donghui Group masih dalam perbincangan, menurut rakaman itu. Walaupun telah diumumkan dan diajukan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, pembiayaan belum ditutup. Ini menyebabkan kelewatan pembayaran gaji bagi beberapa pekerja.

Eksekutif juga mengatakan bahawa kebanyakan jam kerja pekerja akan berakhir pada 28 Julai, meninggalkan hanya beberapa kakitangan untuk mengambil alih perniagaan syarikat dan mengendalikan perkara-perkara susulan. Dana simpanan perumahan dan insurans sosial pekerja yang telah meninggalkan pekerjaan pada bulan Julai masih dibayar oleh syarikat, dan pada bulan Ogos pekerja itu sendiri. Ketika seorang pekerja bertanya kapan gaji bulan Jun dan Julai akan dibayar, kakitangan HR menjawab, “Saya tidak dapat menjawabnya sekarang”.

Sebagai tambahan kepada tunggakan gaji pekerja, beberapa pekerja memberitakan berita di Internet bahawa “syarikat itu dibubarkan di tempat dan perisian komunikasi dalaman kami Feishu dinyahaktifkan”, dan pembekal syarikat juga mempunyai baki tunggakan yang besar.

Mengenai khabar angin pembubaran,Missfresh menjawab pada petang 28 JulaiDi bawah matlamat besar untuk mencapai keuntungan, syarikat menyesuaikan perniagaan dan organisasinya. Keesokan harinya, pasaran makanan segar pintar, awan runcit dan perniagaan lain tidak akan terjejas. Oleh kerana penyesuaian perniagaan dan pengunduran diri beberapa pekerja, syarikat ini secara aktif mencari semua penyelesaian yang mungkin untuk memaksimumkan perlindungan hak dan kepentingan pekerja.

Lihat juga:Missfresh bertindak balas terhadap penutupan perkhidmatan penghantaran cepat

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa kerugian bersihnya pada tahun 2018 setinggi 2.232 bilion yuan (AS $330.9 juta), kerugian bersih pada tahun 2019 setinggi 2.909 bilion yuan, dan kerugian bersih pada tahun 2020 setinggi 1.649 bilion yuan. Dianggarkan bahawa kerugian tahunan pada tahun 2021 adalah 3.737 bilion yuan hingga 3.767 bilion yuan, yang setara dengan kerugian bulanan purata lebih dari 300 juta yuan.

Pada bulan Mei, Nasdaq mengeluarkan surat peringatan yang mengatakan bahawa Missfresh “tidak memenuhi syarat untuk terus disenaraikan”. Pada bulan Jun, Bursa Saham mengeluarkan surat pemberitahuan penghapusan kepada syarikat itu, yang menyatakan bahawa harga saham syarikat telah jatuh di bawah ambang standard pematuhan AS $1 selama 30 hari perdagangan berturut-turut, yang memerlukan penilaian minimum dalam 180 hari.

Sehingga penutupan 27 Julai, Waktu Timur, saham MissFresh turun 5.8% kepada $0.236, dengan jumlah permodalan pasaran sebanyak $55 juta.