MiHoYo menyaman 37 Interactive Entertainment kerana menjiplak kandungan kesan tuhan sejati

Platform data perniagaan China Tianyan Check menunjukkan bahawa,Tuntutan yang difailkan oleh miHoYo, pemaju permainan video termasuk Genshin Impact, tiga entiti di bawah Sanqi Interactive Entertainment telah diumumkan baru-baru ini. Dokumen menunjukkan bahawa miHoYo telah menuntut ketiga-tiga pihak kerana mengganggu dan menggunakan gambar dari Genshin Impact tanpa kebenaran.

Plaintif miHoYo mendakwa bahawa defendan SKYCORE melanggar hak ciptanya dengan mengganggu gambar “Westerly Knight” dalam permainan miHoYo “True God Impact” ketika menyiarkan iklan di akaun WeChat rasminya. MiHoYo juga mendakwa bahawa SKYCORE sengaja membingungkan hubungan antara permainan terdakwa “Song of the Sky Castle-Legend of the Brave” dan “True God Impact” dengan penggugat, menyesatkan pengguna dan membentuk persaingan yang tidak adil. “Song of the Sky Pavilion” dikendalikan bersama oleh 37 Network dan Jiaqu Network.

SKYCORE adalah anak syarikat milik penuh 37 Networks, yang pada gilirannya dipegang oleh 37 Interactive Entertainment. SKYCORE menyatakan bahawa tindakannya tidak merupakan persaingan yang tidak adil, dan jumlah pampasan yang diminta oleh miHoYo terlalu tinggi. Jiaqu Network menyatakan bahawa ia tidak menyedari iklan SKYCORE dan tidak mendapat manfaat daripadanya.

37 Networks percaya bahawa syarikat itu bukan pengendali atau perunding dan tidak menyedari tingkah laku Skycore yang didakwa. Oleh itu, ia tidak menganggap tindakan ini menjadi pelanggaran bersama. Di samping itu, iklan yang terlibat dalam kes ini mempunyai pengaruh yang terbatas dan tidak merupakan promosi palsu.

Mahkamah memutuskan bahawa SKYCORE menerbitkan gambar yang serupa dengan karya Mihoyo di akaun rasminya, yang melanggar hak penggugat untuk menyebarkan maklumat di Internet. Pelanggaran SKYCORE membingungkan pemain senior, dengan keliru percaya bahawa “True God Impact” berkaitan dengan “Song of the Tianbao-Legend of the Brave” dan merupakan persaingan yang tidak adil. Pada akhirnya, mahkamah memutuskan bahawa SKYCORE memberi ganti rugi kepada miHoYo 30,000 yuan ($4,439).

Lihat juga:Tiga dihukum penjara kerana membuat dan menjual program penipuan kejutan Tuhan yang benar

True God Impact adalah permainan Mihoyo yang paling terkenal. MenurutLaporan menara sensorPada bulan Jun 2022, pemain permainan mudah alih di seluruh dunia membayar sekitar $6.4 bilion di App Store dan Google Play. Bahagian mudah alih “True God Shock” Mihoyo menduduki tempat kedua dalam senarai dengan pendapatan $154 juta, meningkat 58.5% dari bulan Jun 2021. Antaranya, 44% pendapatan berasal dari pasaran iOS China, dan pasaran Jepun menyumbang 25.5%.