Meta, Huawei, Alibaba University College, dan lain-lain menubuhkan Forum Standard Meta-Universe

Microsoft, Meta, dan 34 syarikat dan organisasi lain membentuk kumpulan standard, Forum Meta-Universe Standard-Untuk Universiti Teknologi Meta-Universe. Forum ini bertujuan untuk mempromosikan standard terbuka dalam bidang seperti augmented reality dan realiti maya.

Peserta forum merangkumi 36 syarikat gergasi teknologi yang terlibat dalam meta-alam semesta, termasuk Epic, NVIDIA, Qualcomm, dan Sony, serta World Wide Web Consortium (W3C), organisasi standard antarabangsa utama untuk World Wide Web. Raksasa teknologi China seperti Huawei dan Alibaba Group’s Dharma Academy juga berada dalam senarai anggota pengasas.

Walau bagaimanapun, Apple belum muncul dalam senarai ini. Syarikat permainan terkenal seperti Roblox dan Niantic juga bukan antara peserta forum, begitu juga platform meta-alam semesta yang muncul seperti Sandbox atau Decentraland.

Meta-Universe mendorong integrasi novel dan penyebaran pelbagai teknologi untuk pengkomputeran ruang kolaboratif, seperti grafik tiga dimensi interaktif, realiti maya yang dipertingkatkan dan maya, penciptaan kandungan photorealistic, sistem geospatial, alat kandungan pengguna akhir, kembar digital, kolaborasi masa nyata, dan banyak lagi.

Lihat juga:Hurun mengeluarkan senarai syarikat paling berpotensi di China

“Forum Meta-Universe Standard adalah tempat yang unik untuk koordinasi antara organisasi standard dan industri, dengan misi untuk mempromosikan standardisasi pragmatik dan tepat pada masanya, yang sangat penting untuk meta-Universe yang terbuka dan inklusif,” kata Neil Trevett, presiden Khronos. Trevet tidak menyebut bagaimana ketiadaan Apple akan mempengaruhi matlamat itu.