Menurut berita, Xiaomi dan Huawei akan melabur dalam pembekal bateri NIO Veyron New Energy

Jiangsu Weilong New Energy, pembekal bateri separa pepejal syarikat kenderaan elektrik China NIO, akan menerima pelaburan dari institusi strategik seperti Xiaomi dan Huawei36kr. Projek ini bernilai 5 bilion yuan ($782.5 juta) dengan pelaburan sekitar 500 juta yuan. Sehingga petang 26 November, eksekutif teras Veyron New Energy tidak memberikan komen.

Sumber itu juga mendedahkan bahawa Huawei, Xiaomi dan Shunwei Capital telah menandatangani kontrak pada bulan Ogos, di mana mereka memutuskan untuk melabur dalam Veyron New Energy. Pada masa ini, Xiaomi telah memasuki proses penghantaran.

Laman web rasminya menunjukkan bahawa Weilong New Energy memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pengembangan dan pengeluaran bateri lithium-ion elektrolit pepejal-cecair hibrid dan bateri lithium-semua keadaan pepejal. Ia adalah satu-satunya platform perindustrian teknologi bateri keadaan pepejal di Makmal Penyelidikan Frontier Tenaga Boleh Diperbaharui Institut Fizik, Akademi Sains China. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2016 dan beribu pejabat di Beijing. Ia mempunyai tiga pangkalan pengeluaran di Beijing, Jiangsu dan Zhejiang.

Perniagaan syarikat itu sebelum ini tertumpu kepada elektronik pengguna 3C sebelum memasuki rantaian bekalan NIO dan menjadi pembekal bateri separa pepejal kepada syarikat kereta elektrik terkemuka itu.

Bukan hanya itu, pada persidangan Hari NIO pada 7 Januari tahun ini, NIO melancarkan pek bateri separa pepejal 150 darjah, yang dapat menyokong NIO ET7 dengan jangka hayat bateri maksimum 1.000 kilometer. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Li Bin kemudian memperkenalkan bahawa bateri separa pepejal ini dapat meningkatkan ketumpatan tenaga sebanyak 50% berbanding bateri lithium ternary konvensional, mencapai 360Wh/kg. Bateri akan dihantar pada suku keempat 2022. Berita itu pernah mencetuskan turun naik harga saham industri bateri litium.

Lihat juga:Logo NIOBekerjasama dengan Shell untuk membina 100 kemudahan pertukaran bateri di China menjelang 2025

Menurut laporan, penyelesaian bateri separa pepejal NIO disediakan oleh Welion New Energy di Beijing. Dalam maklumat pendaftaran perniagaan Velion New Energy, status pengarah eksekutif Neo Zeng Shuxiang juga disenaraikan. Tidak lama dahulu, XPT di bawah NIO mengadakan pertemuan komunikasi luaran. Kedudukan Zeng ditunjukkan sebagai naib presiden kanan NIO ES & EI (merujuk kepada jabatan perindustrian “sistem pemacu elektrik” + “sistem pemacu elektrik dan sistem bateri”).

Ini juga merupakan kali pertama pembekal bateri diperkenalkan sejak NIO dan CATL memulakan kerjasama. Dalam kedudukan kapasiti terpasang CATL, NIO adalah pelanggan kereta penumpang kedua terbesar selepas Tesla.

Pelabur Veyron New Energy seperti Huawei dan Xiaomi mungkin menyukai pengeluaran besar-besarannya dan memilih untuk memberikan sokongan yang besar kepadanya.