Menteri Sains dan Teknologi bercakap mengenai penyeliaan industri sains dan teknologi

Pada sidang media yang diadakan pada 6 Jun,Menteri Sains dan Teknologi China Wang Zhigang, sebagai tindak balas kepada pertanyaan media mengenai pelonggaran sekatan peraturan dalam industri teknologi.

Pada sidang media itu, beberapa media menunjukkan bahawa Dewan Negara mengumumkan langkah-langkah untuk meningkatkan ekonomi dan menyoroti insentif untuk industri teknologi. Mereka bertanya industri teknologi mana yang akan memainkan peranan terbesar dalam pemulihan ekonomi setelah wabak mahkota baru, dan apakah rangkaian insentif juga bermaksud bahawa sekatan peraturan terhadap industri teknologi akan dilonggarkan tahun lalu.

Wang menjawab bahawa sains dan teknologi boleh memainkan peranan apabila ekonomi dan industri dapat berkembang dengan lancar atau menghadapi masalah. Dari segi sains itu sendiri, semua disiplin adalah interdisipliner. Untuk membentuk aktiviti ekonomi, skala perindustrian, dan pembentukan produk yang sesuai memerlukan gabungan organik disiplin dan bidang yang berbeza untuk menyokong pembangunan seluruh ekonomi. Dalam bidang ekonomi dan industri, ia juga merupakan kekuatan bersama dua industri silang.

Lihat juga:Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar mengumumkan 43 kes antimonopoli

Mengenai kekangan dan pengawasan sains dan teknologi, Wang berkata pengurusan mana-mana kerajaan adalah insentif dan kekangan. Perkara yang paling penting adalah untuk menimbang kepentingan pembangunan ekonomi dan sosial untuk melihat sama ada kepentingan ini selaras dengan pembangunan perusahaan sebagai tambahan kepada peraturan dan peraturan negara. China menyediakan insentif di kawasan yang diperlukan dan akan membuat penyesuaian yang sesuai dengan perkembangan masa depan.