Menjelang 2025, NIO akan menggunakan 4.000 timbunan pengisian di seluruh dunia

Pada hari Jumaat, pembuat kereta elektrik yang berpangkalan di Shanghai NIO mengumumkan pada “Hari Tenaga NIO” bahawa ia akan membina 4.000 stesen pengisian di seluruh dunia pada akhir 2025, dengan kira-kira 1.000 daripadanya berada di luar China.

NIO Power adalah sistem perkhidmatan tenaga yang ditingkatkan dengan “awan kuasa” yang menyediakan perkhidmatan bersepadu kepada pengguna melalui kenderaan pengecasan mudah alih, stesen pengecasan, stesen pertukaran bateri, dan pasukan perkhidmatan jalan raya. Sehingga 9 Julai, NIO telah membina 301 stesen pertukaran kuasa, 204 stesen pengecasan super, dan 382 stesen pengecasan destinasi di seluruh negara, melakukan lebih daripada 2.9 juta pertukaran kuasa peribadi, dan lebih daripada 600,000 perkhidmatan kuasa satu klik.

Untuk memberikan pengalaman perkhidmatan elektrik yang lebih baik kepada pengguna yang terus berkembang pesat, NIO akan mempercepat pembinaan rangkaian pengisian dan pertukaran NIO. Leehom Qin, pengasas bersama dan presiden NIO, mengatakan bahawa “NIO merancang untuk mencapai matlamatnya untuk membina 700 stesen janakuasa pada tahun 2021″.

Pada masa yang sama, syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan membuka sepenuhnya sistem pengisian dan pertukaran kuasa NIO dan BaaS, dan berkongsi hasil kuasa NIO dengan pelbagai industri dan pengguna kenderaan elektrik pintar.

Untuk memperluas pengaruh NIO di utara China, NIO Power North mengumumkan pada bulan Julai bahawa ia secara rasmi akan membuka hak pengecasan percuma. Dari 1 Julai 2021 hingga 31 Disember 2024, semua kenderaan NIO (kecuali kenderaan operasi komersial) menggunakan cerucuk pengecasan awam jenama NIO di lapan wilayah utara dan wilayah autonomi di seluruh negara, dan dapat menikmati had pengecasan percuma 1,000 kWh setahun. Di atas 1000 kWh, akan ada perkhidmatan percuma tanpa had.

Model pertukaran bateri kemungkinan akan mendapat lebih banyak sokongan dasar pada masa akan datang dan dicari oleh para pelabur. Pada tahun 2020, “Rancangan Pembangunan Industri Automobil Tenaga Baru (2021-2035)” yang diadopsi oleh mesyuarat eksekutif Dewan Negara menunjukkan bahawa memperkuat pembinaan infrastruktur pengisian dan pertukaran kuasa dan meningkatkan dasar pilihan seperti pengisian dan pertukaran bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

Tesla, salah satu pesaing utama NIO, mengatakan pada bulan Jun bahawa ia akan melancarkanKabel pengecas baru-Terpanjang di daratan-5000 kilometer penuh, dilengkapi dengan 27 stesen pengisian.

Lihat juga:Pony.ai melancarkan perkhidmatan Robotaix di Shanghai