Mengikuti Alibaba, China telah memperluas tindakan keras teknologinya yang besar dengan melancarkan siasatan antimonopoli terhadap Meituan

Kerajaan China mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah melancarkan siasatan antitrust terhadap gergasi penghantaran makanan Meituan untuk menguatkan tindakannya yang bertujuan untuk mengawal kuasa kumpulan teknologi domestik yang besar.

Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar melakukan penyelidikan setelah laporan sebelumnya bahawa Meituan disyaki melakukan monopoli, termasuk memaksa pedagang untuk menggunakan perkhidmatannya secara eksklusif-yang dikenali secara tempatan sebagai “memilih salah satu dari dua”MenyatakanDihantar di laman web pengawal selia.

Meituan, syarikat Internet ketiga terbesar di China, berkata dalam satu kenyataanMenyatakanSyarikat itu akan secara aktif bekerjasama dengan pengawal selia untuk menggandakan usaha untuk mematuhi peraturan, sambil menambah bahawa perniagaannya akan beroperasi secara normal dalam tempoh ini.

Gergasi pengedaran makanan adalah sasaran terbaru kerajaan China untuk meningkatkan usaha antitrust terhadap gergasi teknologi China. Keadaan ini terus berkembang selepas kerajaan China tiba-tiba menghentikan IPO Ant Group $34.5 bilion pada November tahun lepas. Awal bulan ini, pengawal selia mendenda Alibaba sebanyak $2.8 bilion kerana amalan anti-persaingan, meminta anak syarikat teknologi kewangannya, Ant Group, untuk tunduk pada pengawasan bank pusat dan memerintahkan 34 syarikat Internet utama China, termasuk Meituan, untuk secara terbuka berkomitmen untuk mematuhi peraturan antimonopoli.

Menurut undang-undang antitrust China, jika pengawal selia menentukan bahawa Meituan melanggar peraturan, Meituan mungkin menghadapi penalti bersamaan dengan 10% dari perolehan tahunannya. Syarikat itu mengumumkan pendapatan 2020 sebanyak RMB 114.8 bilion ($17.7 bilion). Alibaba menerima denda $2.8 juta, menyumbang kira-kira 4% daripada pendapatan 2019 syarikat.

Lihat juga:Baidu, ByteDance dan JD.com berjanji untuk mematuhi peraturan antimonopoli setelah pengawal selia menuntut kepatuhan terhadap kes Alibaba

Saham Meituan yang disenaraikan di Hong Kong meningkat 2.62 peratus kepada HK $313 ($40.3) pada hari Selasa setelah penganalisis menganggarkan syarikat itu hanya perlu membayar denda 4.6 bilion yuan ($709.1 juta), menurut kes Alibaba. “Kami menjangkakan kesan terhad terhadap perniagaan Meituan,” tulis penganalisis Nomura Thomas Shen dan Jialong Shi dalam catatan penyelidikan pada hari Isnin.

Sebagai tambahan kepada penghantaran makanan, perniagaan Meituan juga termasuk ulasan restoran, tempahan hotel dan pembelian kumpulan komuniti, yang membolehkan pembeli yang tinggal di blok yang sama untuk mendapatkan diskaun melalui pembelian pukal, yang kini merupakan kawasan e-dagang yang paling popular di China. Pada bulan Mac tahun ini, Meituan Select, platform membeli kumpulan komuniti Meituan, didenda 1.5 juta yuan ($232,000) oleh pengawal selia kerana disyaki membuang harga dan penipuan.