Menghadapi pengawasan yang ketat, pertumbuhan pendapatan permainan NetEase jatuh ke satu digit

NetEase mengeluarkan laporan kewangan suku kedua 2021 pada hari Selasa. Dalam konteks pengawasan yang lebih ketat, kadar pertumbuhan pendapatan permainan NetEase turun menjadi satu digit.

Dalam tempoh tersebut, pendapatan NetEase disumbangkan oleh tiga sektor, di mana pendapatan permainan dalam talian adalah 14.5 bilion yuan (AS $2.2 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5.1%, menyumbang 70.8% dari jumlah pendapatan permainan. Pendapatan Youdao mencapai 1.3 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 107.5%, dan perniagaan inovatif dan pendapatan lain mencapai 4.7 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 26%.

Mengenai pendapatan permainan dalam talian, Ketua Pegawai Eksekutif NetEase Ding Lei berkata: “Produk permainan kami yang ada mengekalkan pertumbuhan yang stabil pada penanda aras tinggi tahun lalu, dan kami teruja dengan produk baru. Di antara permainan yang akan dilancarkan pada separuh kedua tahun ini, ‘Neraka: Blade Warrior” telah menarik perhatian pemain di seluruh dunia.’ Harry Potter: Magic Awakener “telah disahkan akan dilancarkan pada 9 September.”

Pada 30 Ogos, Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Kebangsaan mengurangkan masa untuk pemain di bawah umur 18 tahun untuk bermain permainan dalam talian. Menurut notis itu, permainan dalam talian Tencent “Glory of the King” mengumumkan peningkatan langkah anti-ketagihan. Dalam panggilan persidangan untuk laporan suku kedua NetEase, Ding berkata, “Sebagai pemaju permainan utama China, kami akan menguatkuasakan peraturan baru dengan ketat dan semua pasaran untuk pemain kecil akan ditinggalkan.”

Lihat juga:Tencent mengehadkan jumlah jam yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak di bawah umur setiap minggu

NetEase juga mengatakan bahawa kurang dari 1% pendapatannya berasal dari anak di bawah umur. Laporan kewangan Tencent Q2 mendedahkan bahawa 2.6% pendapatannya berasal dari pemain di bawah usia 16 tahun, di mana 0.3% berasal dari pemain di bawah usia 12 tahun.

Pendapatan NetEase pada suku kedua adalah 20.5 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 12.9%, dan keuntungan bersih GAAP bukan AS adalah 4.2 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 19.2%. Pada masa yang sama, keuntungan operasi syarikat adalah 3.758 bilion yuan, dan margin keuntungan operasi adalah 18%. Berbanding dengan suku kedua 2020, dua angka di atas juga menurun.