Menghadapi kemungkinan kesan penghapusan Aplikasi Didi, syarikat China Keep, Ximalaya dan LinkDoc membatalkan rancangan IPO mereka di Amerika Syarikat

Financial Times melaporkan pada hari Khamis bahawa platform sosial sukan China Keep dan Ximalaya, platform podcast terbesar di China, telah membatalkan rancangan IPO AS sebelumnya dalam beberapa minggu terakhir. Pada hari yang sama, Reuters melaporkan bahawa syarikat teknologi perubatan China LinkDoc juga telah menghentikan rancangan IPOnya.

Pada 1 Mei, Himalaya mengemukakan permohonan IPO kepada SEC, dengan Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America dan CICC sebagai penaja jamin bersama. Pada 12 Mei, LinkDoc dilaporkan merancang untuk bekerjasama dengan Bank of America, CICC dan Morgan Stanley untuk IPO, berpotensi mengumpulkan sekitar $500 juta dalam proses tersebut. Pada akhir bulan ini, IFR melaporkan bahawa Keep, yang disokong oleh SoftBank dan Tencent, juga berhasrat untuk pergi ke AS untuk IPO dan mengumpulkan $500 juta.

Tidak stabilLaporan sebelumnya menunjukkan bahawa LinkDoc pada awalnya bersiap untuk disenaraikan di Nasdaq pada 9 Julai di bawah simbol ticker “LDOC,” di mana ia merancang untuk menerbitkan 10.8 juta saham American Depository Stock (ADS). Setiap ADS bersamaan dengan empat saham biasa dan ditawarkan pada harga antara $17.50 hingga $19.5.

Di masa depan, penyenaraian syarikat China di luar negara, termasuk entiti luar pesisir, akan semakin diatur oleh Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China, kata CareerIn, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Pada bulan Julai 2021, pihak berkuasa China yang relevan mengeluarkan pemberitahuan yang meminta penghapusan aplikasi “Didi Travel”, dan kemudian melakukan tinjauan keselamatan rangkaian” Yunmanman”, “Trainland” dan “Boss Zhipin” untuk memastikannya dilakukan sesuai dengan undang-undang. Perkembangan ini telah memberi kesan yang kuat kepada syarikat lain yang bersedia untuk disenaraikan secara terbuka di Amerika Syarikat.

Ini berlaku setelah pegawai pemerintah menguji koleksi aplikasi yang banyak digunakan untuk mengumpulkan dan menggunakan maklumat peribadi pada 11 Jun, memberitahu 129 aplikasi, termasuk Keep, mengenai pengumpulan dan penggunaan data pengguna secara haram.

Lihat juga:Didi WeChat dan Alipay membuang program mini mempengaruhi perniagaan

Keep, aplikasi kecergasan dengan pelbagai sifat rangkaian sosial, telah mengumpulkan lebih dari 200 juta pengguna. Himalaya, atau Hima FM, adalah platform perkongsian audio profesional yang banyak digunakan di China. Ia menyediakan pengguna dengan buku audio antarabangsa terlaris, kursus Bahasa Inggeris yang diajar oleh profesor terkenal di dunia, dan kursus bahasa Cina oleh pakar industri. Platform ini kini mempunyai lebih daripada 400 juta pengguna berdaftar.

Tidak stabilSebelumnya dilaporkan bahawa Didi secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham New York pada petang 30 Jun di bawah simbol ticker “Didi”. Syarikat penumpang, yang menetapkan harga IPO pada $14 per saham dan mengumpulkan sekurang-kurangnya $4.4 bilion, ditutup 15.98% pada hari berikutnya kepada $16.4 dan mempunyai nilai pasaran $78.6 bilion.

Walau bagaimanapun, dalam masa 48 jam penyenaraian, Didi diperiksa oleh pihak berkuasa China, dengan alasan menghalang negaraRisiko keselamatan dataDan menjaga kepentingan awam. Hanya sehari kemudian, secara rasmi mengumumkan bahawa aplikasi “Didi Chuxing” telahDialih keluarDari kedai digital kerana disyaki mengumpulkan dan menggunakan maklumat peribadi secara haram.