Meizu menafikan rancangan untuk melancarkan telefon pintar HarmonyOS pada tahun 2023

Seorang blogger Cina mendedahkan pada hari RabuMeizu merancang untuk membangunkan telefon berasaskan OpenHarmony yang akan tersedia secepat tahun depan, sebagai telefon bimbit bukan Huawei pertama yang dilengkapi dengan HarmonyOS. Namun, Meizu menjawab: “Saya belum menerima berita dan tidak akan memberi komen.”

Pada bulan Mei 2021, Meizu menyiarkan gambar di akaun Weibo rasminya dengan kapsyen “Hello, HarmonyOS.” Selepas Huawei mengumumkan sistem HarmonyOSnya, Meizu menjadi pengeluar telefon pintar pertama yang mengumumkan akses kepada sistem HarmonyOS. Walau bagaimanapun, Meizu juga mengatakan bahawa Lipro, jenama rumah pintar yang dikendalikan oleh syarikat itu, akan mempunyai akses ke HarmonyOS, dan pada masa ini tidak ada rancangan serupa untuk telefon pintar dan jam tangan.

Pada 13 Jun, Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar mengeluarkan pengumuman bahawa Hubei Xingji Times Technology Co., Ltd., syarikat perniagaan telefon bimbit Geely, menandatangani perjanjian dengan Meizu dan pemegang sahamnya yang mengambil bahagian dalam transaksi tersebut. Xingji Times berhasrat untuk memperoleh 79.09% Meizu.

Lihat juga:Syarikat telefon bimbit Geely berhasrat untuk memperoleh 79.09% Meizu

Awal bulan ini, seorang blogger yang dijuluki “Chang Zhang adalah Guan Tongxue” mengatakan bahawa versi telefon bimbit dan produk terminal lain yang dilengkapi dengan sistem OpenHarmony sudah ada pada jadual waktu. Mempercepat susun atur teknologi yang berkaitan untuk memudahkan lebih banyak pengeluar mengakses telefon bimbit, jam tangan, pembesar suara, komputer, dan lain-lain dengan lebih mudah, serta penyesuaian UI sistem pada masa akan datang. Sekurang-kurangnya tiga atau empat syarikat telah mula merancang untuk melaksanakan HarmonyOS dalam produk baru mereka.

HUAWEI bakal melancarkan HarmonyOS bagi siri telefon pintar nova 10, Mate 50 dan siri Pro pada separuh kedua tahun ini, manakala OpenHarmony 3.1LTS sebelum ini mampu merealisasikan fungsi asas telefon berkenaan.