Meituan mengumumkan pertumbuhan pendapatan suku kedua sebanyak 16.4% tahun ke tahun

Meituan, platform e-dagang perkhidmatan terkemuka di China,Pada suku kedua tahun ini, pendapatannya meningkat sebanyak 16.4% kepada 50.9 bilion yuan ($7.42 bilion), menurut laporan kewangannya yang dikeluarkan pada 26 Ogos.

Bermula pada suku ini, Meituan mula mengkaji maklumat di bawah struktur pelaporan baru, dan laporan segmennya telah dikemas kini untuk menyesuaikan diri dengan perubahan ini.

Segmen pertama adalah perniagaan tempatan teras, yang merangkumi bekas segmen penghantaran makanan dan di kedai, hotel dan perjalanan, serta Meituan Instashopping, penginapan alternatif dan tiket pengangkutan. Bahagian kedua melibatkan inisiatif baru, termasuk Meituan Selection, Meituan Food Shopping, B2B Food Distribution, Shunfeng Ride Sharing, Bicycle Sharing, e-EMU Sharing, Power Bank, RMS, dll.

Segmen perniagaan tempatan teras Meituan mencapai keuntungan operasi sebanyak 8.3 bilion yuan pada suku kedua 2022, lebih tinggi daripada 5.9 bilion yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2021, sementara kerugian operasi segmen langkah baru menyempit tahun ke tahun dan suku ke suku kedua 2022. 6.8 bilion yuan.

EBITDA yang disesuaikan dan keuntungan bersih yang disesuaikan untuk suku ini masing-masing adalah 3.8 bilion yuan dan 2.1 bilion yuan, dan kedua-duanya berubah dari kerugian menjadi keuntungan tahun ke tahun dan bulan ke bulan. Pada 30 Jun 2022, Meituan memegang 25.5 bilion yuan tunai dan setara tunai, dan melabur 82 bilion yuan dalam perbendaharaan jangka pendek.

Segmen Perniagaan Tempatan Teras

Pada suku tersebut, jumlah pesanan untuk penghantaran makanan Meituan dan perniagaan Instashopping Meituan meningkat sebanyak 7.6% tahun ke tahun. Walau bagaimanapun, perniagaan penghantaran makanannya dipengaruhi secara negatif oleh wabak dan langkah-langkah kawalan yang diperlukan, terutama di beberapa kota tingkat pertama, yang biasanya menyumbang sebahagian besar dari jumlah pesanan penghantaran makanan. Jumlah pesanan terjejas teruk pada bulan April dan Mei, tetapi ketika wabak itu terkawal, jumlah pesanan pulih dengan cepat pada bulan Jun.

Perniagaan di kedai, hotel dan perjalanan terjejas teruk oleh pemulihan COVID, dengan pendapatan turun dengan ketara pada suku kedua 2022. Untuk makan di kedai, kerana operasi luar taliannya di Shanghai, Beijing dan bandar-bandar lain telah terjejas teruk, Meituan menyediakan perkhidmatan pemasaran dalam talian dengan potongan harga untuk restoran yang ditutup sementara, dan melancarkan pilihan penghantaran makanan dan perkhidmatan pengambilan diri kepada peniaga.

Untuk hotel & perjalanan, penyebaran Omicron dan langkah-langkah kawalan yang ketat pada bulan April dan Mei menyebabkan penurunan aktiviti perjalanan yang ketara, dan jumlah malam bilik domestik Meituan menurun dengan ketara sebelum pemulihan secara beransur-ansur pada bulan Jun. Untuk penginapan alternatif, Meituan kemudian menaiki lebih banyak bekalan dari AirbnbMereka mengumumkan penarikan diri mereka dari pasaran domestik China, dan mengarahkan tuan rumah untuk membuat peralihan yang lancar di platformnya.

Inisiatif baru

Pada suku kedua 2022, pendapatan segmen inisiatif baru meningkat 40.7% dari tempoh yang sama tahun lalu kepada 14.2 bilion yuan, terutamanya didorong oleh pertumbuhan perniagaan komoditi runcit. Kerugian operasi terus menyempit menjadi 6.8 bilion yuan, sementara margin keuntungan operasi meningkat kepada negatif 48.0%, terutamanya disebabkan oleh peningkatan kecekapan operasi perniagaan komoditi runcit.

Lihat juga:Meituan menggabungkan perniagaan pembelian kumpulan e-dagang dan komuniti

Perbelanjaan R&D Meituan meningkat kepada 5.2 bilion yuan pada suku kedua, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 33%. Meituan mengatakan bahawa pada suku kedua, ia akan terus meningkatkan pembinaan infrastruktur runcit, termasuk logistik dan pergudangan rantai sejuk, dan terus meningkatkan pelaburan dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi.