Meituan melakukan ujian dalaman pada platform perkongsian pesanan takeaway baru

Pada bulan Julai, Meituan telah memulakan ujian dalaman pada ciri barunya yang disebut Fanxiaoquan, platform media sosial yang membolehkan pengguna mengesyorkan makanan kepada rakan WeChat atau nombor telefon dengan berkongsi pesanan penghantaran.

Ciri baru ini serupa dengan ciri Moments yang terdapat di WeChat, tetapi kandungan catatan terhad kepada pesanan penghantaran makanan. Setelah fungsi diaktifkan, pengguna dapat menikmati layanan yang sesuai dalam pesan di Meituan APP. Mereka boleh memberi komen dan “menyukai” pesanan makanan yang dikongsi oleh rakan mereka, atau bahkan memesan makanan yang sama setelah mengklik butang yang menunjukkan “makan ini juga”.

Oleh kerana ciri baru ini masih dalam fasa beta, ia hanya boleh dibuka melalui jemputan kenalan. Fungsi sembang langsung boleh ditambah kemudian.

Netizen China tidak bersetuju dengan ciri baru. Seorang pengguna Weibo berkata, “Mengapa aplikasi ini menyediakan saluran sosial? Tidakkah mereka tahu bahawa gangguan kecemasan sosial kini biasa”?

Laporan kewangan Meituan menunjukkan bahawa pada akhir bulan Mac, jumlah pelanggan dan pedagang aktif sepanjang tahun mencapai tahap tertinggi: masing-masing 570 juta yuan dan 7.1 juta. Namun, seperti yang dikatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Meituan Wang Xing dalam panggilan persidangan, sekurang-kurangnya separuh daripada pelanggan mereka berasal dari 2.600 bandar dan negara di mana syarikat itu komited untuk masuk. Ini bermaksud bahawa asas pengguna syarikat di pasaran takeaway dan e-commerce masih mempunyai banyak ruang untuk berkembang.

Lihat juga:Perkhidmatan penghantaran makanan Douyin mula terbentuk

Sebelum “Fanxiaoyuan”, ada aplikasi lain dengan jenis yang sama, yang disebut Snackpass, di mana pengguna dapat berkongsi maklumat pesanan takeaway mereka. Setelah aplikasi dilancarkan di kampus baru, kadar penembusan purata melebihi 80%. Menurut statistik penggunaan, pengguna di Snackpass membuat pesanan rata-rata 4.5 kali sebulan. Dengan aplikasi ini, pelanggan dapat melihat apa yang dimakan oleh rakan mereka, yang akan dijual lebih jauh kepada pelanggan baru dan kembali. Perkongsian ini juga membolehkan pertumbuhan pesat Ukuran dan perbelanjaan pengguna SnackPass.

Sebagai tambahan kepada produk tersebut, syarikat seperti SnapChat dan Facebook mula memasuki ruang baru ini.