Meituan melabur dalam bateri kuasa dan meneroka bidang kereta pintar

Menurut laporan media domestik China, Meituan (Meituan), platform e-dagang yang beribu pejabat di Beijing yang menyediakan perkhidmatan kehidupan tempatan, kini secara diam-diam menggunakan perniagaan bateri kuasa industri automobil tenaga baru huluNilai planet5 September. Pada 25 Ogos, syarikat bateri lithium-ion domestik terkemuka Senvoda mendedahkan pinjaman bon boleh tukar dan transaksi berkaitan anak syarikatnya Senvoda Electric Vehicle Battery Co., Ltd. (Senvoda EVB). Meituan muncul dalam senarai pelabur.

Menurut pengumuman itu, Senvoda EVB telah menandatangani bon boleh tukar dengan 12 syarikat termasuk Shenzhen Meizhu Meipeng Enterprise Management Consulting Partnership (Limited Partnership) (“Meizhu Meipeng”) dan CICC-GCL Carbon Neutral Industrial Investment Fund Perjanjian, dan meminjam sejumlah 1.19 bilion yuan (171.5 juta dolar AS) bon boleh tukar dari pihak-pihak yang disebutkan di atas untuk dana operasi Senvoda EVB. Perlu disebutkan bahawa pengawal sebenar Meizhu Meipeng adalah Zhu Yonghua, rakan pengasas Meituan Industrial Fund, dan Wang Xing, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Meituan, juga muncul dalam senarai pemegang saham Meizhu Meipeng.

Pada bulan Ogos, Senvoda EVB juga menyelesaikan pusingan pembiayaan A. Bersama dengan pinjaman bon boleh tukar pelabur yang disebutkan di atas, jumlah kumulatif pusingan pembiayaan ini adalah sekitar 8 bilion yuan. Penilaian pasca pelaburan syarikat adalah sekitar 30 bilion yuan. Meituan juga merupakan antara pelabur yang dinamakan dalam pusingan ini.

Lihat juga:Siri pembiayaan bateri kenderaan elektrik Senvoda melebihi AS $1 juta

Meituan kini membuat pelaburan asing terutamanya melalui Long-Z Investments, Meituan Strategic Investment dan Wang Xing Individual Investment. Berdasarkan pengalaman selama ini, Meituan mula melabur dalam pengangkutan kenderaan pada tahun 2018. Selepas 2019, perkakasan pintar, pengangkutan kenderaan, pembuatan maju dan bidang lain telah menjadi tumpuan pelaburan Meituan.

Dalam bidang automotif dan perjalanan, Meituan telah mencapai 3 transaksi sejak awal 2022. Pada bulan Februari tahun ini, Meituan menerima 188 juta yuan dalam pusingan pembiayaan B + dari Inceptio Technology, sebuah syarikat teknologi dan operasi trak autonomi. Pada bulan April, Meituan mengetuai pusingan pembiayaan C + bernilai AS $80 juta untuk robot VisionNav. Pada bulan Ogos, syarikat itu mengetuai pusingan pendanaan Siri A untuk Sunwoda EVB.

Susun atur pelaburan Meituan hampir dapat merangkumi keseluruhan “kitaran hidup” kereta pintar dari pengeluaran hingga selepas penjualan. Industri yang dilaburkan oleh Meituan termasuk pemanduan autonomi (teknologi Inceptio), lidar (HAOMO.AI), bateri kuasa (Senvoda EVB), dll. Kawasan perkhidmatan termasuk perkhidmatan perjalanan (Go-Jek) dan jualan kereta baru (Shanghai Sankuisheng New Shopping Technology Co., Ltd.). Pada masa yang sama, sudah ada bahagian perkhidmatan penyelenggaraan kereta di Aplikasi Meituan.

Di samping itu, Meituan sebelumnya telah melabur dalam pembuat kenderaan tenaga baru China Lithium Automobile. Pada tahun 2020, sebelum Lee Motors dipublikasikan di Amerika Syarikat, Wang Xing dan Meituan melabur lebih dari AS $1.1 bilion di dalamnya. Mengenai alasan transaksi tersebut, Wang pernah menjelaskan, “Teknologi seperti pemanduan autonomi dan interaksi manusia-kenderaan yang dikembangkan oleh Li Automobile akan bertindih dengan perniagaan Meituan di masa depan. Meituan pada dasarnya adalah syarikat mudah alih, jadi kenderaan sangat penting untuknya. Di samping itu, Masa depan akan menjadi kenderaan elektrik, jadi Meituan berharap dapat turut serta.”