Megvii, startup kecerdasan buatan yang didukung Alibaba, mendapat persetujuan 6 miliar yuan untuk IPO di Shanghai

9 September,Pengumuman rasmi yang dikeluarkan oleh Bursa Saham ShanghaiIni menunjukkan bahawa penyenaraian awal syarikat AI Zhaowei Technology di Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi telah diluluskan.

Megvii mencadangkan untuk mengumpulkan 6.018 bilion yuan ($934.6 juta) dalam perjanjian itu. Prospektus yang dikemas kini pada 2 September menunjukkan bahawa setelah menolak kos penerbitan, semua dana yang akan dikumpulkan akan digunakan untuk projek dan modal kerja yang berkaitan dengan perniagaan utama syarikat.

Di antara dana yang akan dikumpulkan, Zhaowei merancang untuk melabur 2.2 bilion yuan dalam projek pembinaan pusat R&D asas, dan 1.1 bilion yuan dalam penyelesaian AI Vision Internet of Things dan projek pengembangan dan peningkatan produk. Firma itu juga merancang untuk melabur 580 juta yuan dalam projek R&D dan peningkatan robot pintar, 856 juta yuan untuk projek R&D dan reka bentuk sensor, dan 1.3 bilion yuan untuk menambah modal kerja.

Prospektus menunjukkan bahawa dari Januari hingga Jun 2021, pendapatan operasi Zhaowei adalah 669 juta yuan.

Dari 2018 hingga separuh pertama tahun 2021, kerugian bersih Zhaowei adalah 2.80 bilion yuan, 6.643 bilion yuan, 3.326 bilion yuan, dan 1.858 bilion yuan. Kerugian bersih selepas keuntungan dan kerugian tidak berulang adalah 565 juta yuan, 1.249 bilion yuan, 1.547 bilion yuan, dan 929 juta yuan.

Mengenai alasan di sebalik kerugian tersebut, Zhaowei Technology menjelaskan bahawa, di satu pihak, ini disebabkan terutamanya oleh perubahan nilai saksama saham pilihan, yang mempengaruhi keuntungan bersih 925 juta yuan.

Sebab lain adalah bahawa syarikat, sebagai syarikat yang didorong oleh inovasi dalam bidang AI, masih dalam tahap keusahawanan. Selama periode pelaporan, ia melaburkan banyak sumber daya dalam penelitian sistem, algoritma, sistem operasi, dan perkakasan definisi semula AI, dan juga meningkatkan investasi dalam pengembangan bisnis.

Lihat juga:Megvii menjelaskan khabar angin penyenaraian: tidak menolak IPO di Hong Kong, mempertimbangkan pasaran bintang

Dimaklumkan bahawaEmpat syarikat penglihatan komputer teratas di ChinaMereka adalah SenseTime, Megvii, CloudWalk dan Yitu Technology.

Sebelum ini,SenseTime memfailkan permohonan penyenaraianDihantar ke Bursa Saham Hong Kong pada akhir bulan Ogos. Pada 20 Julai, Yunyou telah diluluskan oleh Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi. Pada awal bulan Julai, Yitu Technology menamatkan IPOnya.