Mahkamah A.S. menolak semua tuntutan sivil terhadap pembuat chip China SMIC

Pembuat cip Cina Semiconductor Manufacturing International (SMIC)Mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah menerima keputusan dari Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Tengah California yang menolak semua tuntutan sivil yang diungkapkan dalam pengumuman syarikat pada 15 Disember 2020, tetapi berat sebelah dan tidak dapat diubah.

Seperti yang dinyatakan dalam pengumuman itu, tuntutan sivil telah difailkan bagi pihak kategori orang tertentu yang didakwa memperoleh beberapa sekuriti SMIC yang didagangkan secara terbuka di pasaran OTCQX. Tuntutan itu menuduh syarikat itu melanggar beberapa peraturan A.S. Dalam keputusan itu, mahkamah meluluskan usul syarikat untuk menolak keseluruhan tuntutan itu, dan plaintif boleh merayu keputusan itu.

Pada 24 Mei 2019, SMIC mengumumkan permohonannya untuk penghapusan sukarela ADS AS dari Bursa Saham New York. Pada 3 Disember 2020, Jabatan Pertahanan AS memasukkan empat syarikat China termasuk SMIC dalam senarai hitamnya. Hanya seminggu kemudian, tuntutan itu muncul di mahkamah tempatan A.S.

SMIC adalah peneraju dalam industri pembuatan litar bersepadu China. Pada tahun 2021, pendapatan perniagaannya di Tanah Besar China dan Hong Kong menyumbang 64.0% dari jumlah pendapatan perniagaannya, sementara Amerika Utara menyumbang 22.3% dan Eropah dan Asia hanya menyumbang 13.7%.

Lihat juga:Pendapatan SMIC dari Januari hingga Februari mencapai AS $1.2 juta

Pendapatan operasi SMIC pada tahun 2021 mencapai 35.631 bilion yuan (AS $5.32 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 29.7%, sementara keuntungan bersihnya adalah 10.733 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 147.7%. Pada tahun 2022, pendapatan operasi dan keuntungan bersih SMIC pada suku pertama masing-masing meningkat 62.6% dan 175.5%, dan pertumbuhan prestasinya lebih kuat.