Lu Zhengyao, mantan ketua Luckin, menjadi penghutang penghakiman untuk kali ketiga dan menghadapi denda AS $188 juta

Lu Zhengyao, mantan ketua Luckin Coffee, disenaraikan sebagai penghutang penghakiman oleh Mahkamah Tinggi Rakyat Beijing pada hari Rabu, menuntut denda sekitar 1.2 bilion yuan ($188 juta), menurut maklumat orang ramai yang disiarkan di laman web Pendedahan Maklumat Eksekutif China.

Ini adalah kali ketiga Lu diisytiharkan sebagai penghutang penghakiman tahun ini. Pada bulan Januari, ahli perniagaan terkenal itu dipaksa membayar 1.367 bilion yuan ($214 juta) oleh Mahkamah Rakyat Menengah No. 4 Beijing. Pada bulan Mac, dia diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Beijing untuk membayar 936 juta yuan ($167 juta).

Selepas menamatkan pengajian dari kolej, Encik Lu memulakan kerjaya keusahawanan yang pelbagai dan memulakan beberapa syarikat. Kemudian dia menjadi salah satu daripada 500 orang terkaya di China.

Pada bulan Disember, Ruixing Coffee, pesaing utama Starbucks di pasaran China, diperintahkan untuk membayar denda $180 juta kerana melebih-lebihkan pendapatan bersihnya pada tahun 2019 dan melaporkan kerugian. Pada bulan Februari, rantai kopi yang berpusat di Beijing mengajukan perlindungan kebankrapan Bab 15 di New York.

Setelah mengundurkan diri sebagai ketua pada bulan Julai tahun lalu, Lu bekerjasama dengan mantan CEO Luckin Coffee Qian Zhiya, naib presiden Li Jun, naib presiden Zhou Bin dan bekas rakan lain pada awal April untuk melancarkan jenama restoran mi baru, menyebutnya sebagai “pertempuran terakhir” dalam hidup.

Lihat juga:Bekas ketua Luckin Lu Bingquan mengasaskan syarikat baru: rangkaian restoran

Teknologi Kesihatan Sosial, yang diasaskan oleh Lu pada bulan Januari tahun ini, akan membuka restoran mi pertama di bawah jenama Quxiaomi dan akan menggunakan strategi pengembangan yang lebih berhati-hati daripada model Luckin yang lebih bercita-cita tinggi. “Mie hanyalah permulaan. Di masa depan, akan ada beberapa subkategori seperti nasi babi yang direbus,” kata seorang pekerja Teknologi Kesihatan Sosial kepada media China “Technology Planet”.

China Car Rental, yang diasaskan oleh Lu pada tahun 2007, disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada tahun 2014. Walau bagaimanapun, syarikat itu dikeluarkan dari National Equites Exchange and Quotes (National Equites Exchange and Quotes) pada bulan Mac kerana tidak mendedahkan pendapatan 2019.

Pada tahun 2020, Lu mengundurkan diri sebagai ketua dan pengarah bukan eksekutif UCAR, syarikat permulaan teksi. Jumlah pendapatan syarikat pada tahun 2020 mencapai 6.124 bilion yuan (AS $959 juta), penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 20.4%. Oleh kerana pengambilalihan wajib Indigo Glamour Company Ltd, UCAR mengumumkan bahawa ia akan berhenti dari Bursa Saham Hong Kong pada 8 Julai. CFO UCAR Cao Guangyu pernah berkata, “Penipuan perakaunan Ruixing Coffee secara langsung menyebabkan kesukaran pembiayaan semasa kami.”