Lonjakan penjualan Alibaba telah dibayangi oleh kerugian operasi pertama setelah denda antimonopoli $2.8 bilion

Raksasa teknologi dan e-dagang China Alibaba Group Holdings Ltd. mengalami kerugian untuk pertama kalinya sejak dibuka pada tahun 2014 setelah pengawal selia mengenakan denda antimonopoli yang besar.

Denda rekod 18.23 bilion yuan ($2.8 bilion) yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar pada awal April menyebabkan kerugian operasi sebanyak 7.66 bilion yuan ($1.19 bilion) pada suku keempat yang berakhir pada 31 Mac, kata syarikat itu pada hari Khamis. Tidak termasuk denda, pendapatan operasi Alibaba adalah 10.56 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 48%.

“Keputusan hukuman mendorong kami untuk merenungkan hubungan antara ekonomi platform dan masyarakat, serta tanggungjawab sosial dan kontrak kami. Kami percaya bahawa pencarian jiwa dan penyesuaian yang kami buat akan membantu kami melayani komuniti pengguna, peniaga dan rakan kongsi kami dengan lebih baik dan meletakkan kami untuk masa depan, “kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Yong Zhang, yang mengambil alih jawatan CEO dari pengasas Alibaba Jack Ma pada tahun 2019, dalam panggilan pendapatan.

Lihat juga:Pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion terhadap Alibaba kerana melanggar undang-undang antimonopoli

Syarikat yang berpangkalan di Hangzhou melaporkan pendapatan suku tahunan sebanyak 187.4 bilion yuan (kira-kira $28.6 juta), melebihi jangkaan, peningkatan sebanyak 64%. Pendapatan tahunan meningkat 41% kepada RMB 717.3 bilion.

Perniagaan perniagaan utamanya menyumbang kepada lonjakan pendapatan, mencapai 161.4 bilion yuan (25 bilion yuan) pada suku keempat, peningkatan 72% tahun ke tahun. Pengguna aktif Alibaba di platform runcit e-dagang China mencapai 811 juta pengguna pada tahun fiskal terakhir, meningkat 85 juta tahun ke tahun.

“Keseluruhan perniagaan kami telah mencapai pertumbuhan yang kukuh pada asas yang sihat, dengan ekosistem Alibaba mencatat rekod $1.2 trilion dalam jumlah barang dagangan (GMV) pada tahun fiskal ini. Kami tetap sangat teruja dengan pertumbuhan ekonomi pengguna China, berkat percepatan digitalisasi dalam semua aspek kehidupan dan pekerjaan, “kata Zhang dalam komentar tertulisnya mengenai laporan pendapatan.

Ia meramalkan pendapatan tahunan sebanyak 930 bilion yuan ($144.12 bilion) untuk tahun yang berakhir pada Mac 2022, mengalahkan anggaran penganalisis sebanyak 928.25 bilion yuan.

“Kami merancang untuk menggunakan semua keuntungan tambahan dan modal tambahan kami untuk menyokong pedagang kami pada tahun fiskal 2022 dan melabur dalam perniagaan baru dan bidang strategik utama yang akan membantu kami meningkatkan bahagian dompet pengguna kami dan menembusi pasaran baru yang dapat dialami,” kata Maggie Wu, ketua pegawai kewangan syarikat, dalam siaran akhbar syarikat.

Syarikat itu mengatakan pendapatan dari perniagaan pengkomputeran awannya yang berkembang pesat meningkat 50 peratus tahun ke tahun kepada 60.12 bilion yuan ($9.176 bilion), didorong oleh pelanggan di Internet, sektor awam dan industri kewangan. Bersaing secara langsung dengan Amazon, Microsoft, Baidu, Tencent.

Saham Alibaba yang disenaraikan di New York turun 6.3 peratus pada hari Khamis untuk ditutup pada $206.08.

Pada akhir Oktober, pengawal selia kewangan China secara tiba-tiba menangguhkan tawaran awam awal $37 bilion dari anak syarikat Alibaba, Ant Group, kerana syarikat teknologi kewangan tidak dapat memenuhi syarat di tengah perubahan persekitaran peraturan. Sejak itu, pengawal selia kewangan China telah melakukan tinjauan peraturan yang ketat terhadap Alibaba. Kemudian, pihak berkuasa China melancarkan siasatan antimonopoli rasmi pada bulan Disember dan mengumumkan denda rekod bulan lalu.

Denda 18.2 bilion yuan adalah hukuman atas dasar “pilih satu” yang dikenakan ke atas Alibaba dan peniaga yang menjual barang di platform pesaing, menyumbang sekitar 4% dari pendapatan syarikat pada tahun 2019.