Loji Shanghai besar Tesla merancang untuk menghentikan kerja selama dua minggu untuk peningkatan peralatan

Tesla merancang untuk menghentikan sebahagian besar pengeluaran di kilang Shanghai yang besar selama dua minggu pertama bulan Julai untuk peningkatan peralatan, menurut memo dalaman yang dipetik dalam laporan Tesla pada hari RabuReuters.

Dengan peningkatan tersebut, kilang Tesla di Shanghai bertujuan untuk meningkatkan pengeluaran kilang ke paras tertinggi pada akhir bulan Julai, lebih dekat dengan sasarannya untuk menghasilkan 22,000 kereta seminggu, menurut memo itu.

Rancangan Tesla untuk menghasilkan 8,000 Model 3 dan 14,000 Model Y seminggu di Shanghai pada pertengahan Mei ditangguhkan kerana penguncian wabak selama dua bulan di bandar itu, kata dua orang yang mengetahui perkara itu.

Gigafactory Shanghai telah menghasilkan 17,000 kereta Model 3 dan Model Y seminggu sejak pertengahan Jun, menurut memo yang dilihat oleh Reuters.

Menurut data penjualan kenderaan yang dikeluarkan oleh China Passenger Car Association pada 9 Jun, Tesla mempunyai sejumlah 32.165 kenderaan borong pada bulan Mei, di mana 22.340 dieksport, dan laju penyambungan semula pekerjaan dan produksi telah dipercepat. Dari Januari hingga Mei 2022, Tesla telah menghantar 215,851 kenderaan secara kumulatif, peningkatan dari tahun ke tahun lebih daripada 50%.

Lihat juga:Kilang Tesla Shanghai menyambung semula pengeluaran sepenuhnya

Di samping itu, pada sidang media yang diadakan oleh Jabatan Propaganda Jawatankuasa Pusat BPK pada 14 Jun, Xin Guobin, timbalan menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, menyatakan bahawa output SAIC pada awal bulan Jun mencapai pertumbuhan tahun ke tahun hampir 60%, dan Tesla kini telah mencapai pengeluaran penuh. Banyak syarikat mengatakan bahawa mereka akan berusaha untuk mendapatkan kembali pengeluaran yang tertunda pada bulan Mac dan April melalui usaha baru pada bulan Mei dan Jun.