Liu Qiangdong, plaintif dalam kes rogol, menuntut ganti rugi punitif

Kes rogol melibatkan JD Liu Qiangdong (Richard Liu) masih belum selesai.

Pada hari Jumaat, perbicaraan selama empat jam diadakan di mahkamah Minnesota di mana penggugat Liu Jingyao menuntut ganti rugi hukuman dari Liu Zhifei dan syarikat gergasi e-dagang China JD.com. Dia menghadiri pendengaran secara peribadi.

(Sumber: Daerah Kehakiman Keempat Minnesota)

Pada akhir Ogos 2018, Liu, seorang sarjana berusia 21 tahun di University of Minnesota, menuduh Liu mengikutinya kembali ke apartmennya dan memperkosanya selepas makan malam.

Dia belajar di Carlson School of Management di University of Minnesota dan dalam program sukarela untuk mengunjungi eksekutif antarabangsa. Encik Liu adalah salah seorang daripada mereka. Malam itu, setelah meninggalkan pesta itu, Liu dan Liu pergi ke rumah yang disewa oleh salah seorang eksekutif, tetapi Liu enggan masuk. Mereka kemudian pergi ke apartmen Cik Liu.

Liu menghubungi rakan selepas kejadian itu dan memanggil polis. Liu kemudian ditangkap oleh polis Minneapolis tetapi dibebaskan dalam beberapa jam. Pada bulan Disember 2018, pejabat pendakwa daerah menolak untuk mendakwanya, dengan mengatakan “bukti yang tidak mencukupi telah dijumpai.”

Pada bulan April 2019, Liu mengajukan tuntutan di Mahkamah Sivil Minnesota yang menuduh Liu melakukan serangan seksual dan bateri dan menuntut ganti rugi lebih dari $50,000.

Pada pendengaran terbaru, penggugat Liu meminta ganti rugi tambahan dalam tuntutannya. Di bawah undang-undang Minnesota, ganti rugi hukuman hanya dibenarkan dalam tuntutan sivil jika ada bukti yang jelas dan meyakinkan bahawa tindakan defendan menunjukkan pengabaian yang disengajakan terhadap hak atau keselamatan orang lain, dan ganti rugi hukuman hanya dapat diajukan secara terpisah setelah fasa penemuan kes.

Dia dan peguamnya mengemukakan bukti baru bahawa Liu melakukan hubungan seks tanpa persetujuan dengannya, termasuk keterangan dari seorang pelayan di restoran Jepun di mana makan malam itu diadakan dan pemandu limusin Liu.

Usul lain yang didengar adalah cadangan JD.com untuk menolak kes tersebut-syarikat itu menegaskan bahawa tindakan peribadi Liu tidak boleh dipercayai.

Perbicaraan juri ditetapkan pada 26 September atau 3 Oktober ini.

Selepas pendengaran,Video yang diedit disiarkan di WeiboPlatform media sosial China seperti Twitter dengan hashtag yang berbunyi “Wanita yang terlibat dalam rogol Liu Qiangdong mengatakan bahawa dia secara spontan melakukan hubungan seks dengannya.”

Video itu, yang dikeluarkan oleh media tempatan di Shandong, menunjukkan video pengawasan dari pangsapuri Liu dan kamera yang dipakai oleh polis tanpa mengaburkan wajahnya. Video tersebut telah mendapat 33.2 juta tontonan dan 11,700 komen. Ada yang menyebut isteri Liu Xiang, Zhang Zetian, dan ada yang menyebut skandal itu sebagai “perangkap penggali emas”

Walau bagaimanapun,Menurut penyokong Lau, video itu sengaja disunting untuk memberi gambaran di atas. Faktanya adalah, sebelum Liu mengatakan “Saya melakukan hubungan seks dengannya secara spontan,” dia mengatakan kepada polis “Ya, saya diperkosa, tetapi tidak seperti itu” dan menyatakan keprihatinan tentang keselamatannya dan apa yang mungkin terjadi pada masa depannya di China.

Liu, pengasas dan jutawan JD.com, hampir tidak muncul di khalayak ramai setelah dugaan pemerkosaan pada tahun 2018. Pada bulan April tahun ini, veteran syarikat Xu Lei mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Encik Liu, dan Encik Liu terus berkhidmat sebagai pengerusi lembaga pengarah syarikat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ketika pemerintah China meningkatkan pemeriksaan industri teknologi domestik, sejumlah tokoh terkemuka dalam industri teknologi China telah mengundurkan diri dari posisi kepemimpinan di syarikat masing-masing, termasuk ByteDance’Zhang Yiming, Pinduoduo’s Huang Kelin dan Kuaishou’s Su Hua.

Liu baru-baru ini muncul kembali di Internet China kerana dia telah mengeluarkan hampir $1 bilion dari JD.com sejak mengundurkan diri pada bulan April.

Liu menjual sekitar 8.8 juta saham JD Health dan sekitar 15.1 juta saham JD antara akhir April dan awal Mei, menurut dokumen awam dari Bursa Saham Hong Kong dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC). Pergerakan tersebut menimbulkan spekulasi mengenai apa yang mungkin dilakukannya.

Sementara itu, sebuah akhbar tempatan di Sardinia, Itali melaporkan bahawa berita telah muncul di Internet China bahawa seorang wanita China berusia 33 tahun, Nani Wang, telah membeli harta 49 bilik di Sardinia, Itali, dengan harga 80 juta euro ($84.22 juta),L’unione SardaPembeli, yang berkongsi nama dengan bekas pengarah dewan di bahagian penjagaan kesihatan JD.com, JD Health International (JD Health International), adalah salah seorang saudara Liu, menurut khabar angin yang tidak berasas.

Lihat juga:Pengasas JD Liu Zhiyuan membelanjakan AS $279 juta untuk membeli saham syarikat