LinkDoc Mencari $200- $300 Juta Menjelang Tawaran Awam Awal Hong Kong

MenurutBloombergLinkDoc Technology Limited, sebuah syarikat platform data perubatan yang disokong oleh Alibaba Group, merancang untuk memimpin pusingan pendanaan $200 juta hingga $300 juta menjelang IPO Hong Kong yang akan datang.

Rancangan seperti itu masih dalam perbincangan dan belum ada keputusan yang dibuat, kata orang yang mengetahui perkara itu. Mereka menambah bahawa rancangan dan perincian khusus untuk Pra-IPO dan IPO Hong Kong masih boleh berubah.

Ditubuhkan pada tahun 2014, LinkDoc mengkhususkan diri dalam menyediakan penyelesaian data besar dan kecerdasan buatan untuk semua pihak dalam industri perubatan dan perubatan. Sejak 2015, syarikat ini telah menyelesaikan 5 pusingan pembiayaan dengan pelabur seperti Alibaba Health, Youshan Capital, CBC Capital, dan Allied Bridge Group.

Pada bulan Mac tahun ini, Alibaba Health membuat pelaburan strategik dalam syarikat itu. Kedua-dua pihak mengumumkan bahawa mereka akan membina platform perkhidmatan yang berpusatkan pesakit dan didorong oleh inovasi untuk memberikan sokongan kitaran penuh untuk pesakit barah. Perkhidmatan ini akan berfungsi dengan menghubungkan aplikasi seperti platform kesihatan Ali dengan hospital internet LinkDoc dan pusat perkhidmatan pesakit kanser..

Pada bulan Jun tahun ini, LinkDoc secara rasmi mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) dan merancang untuk disenaraikan di Nasdaq. Pada masa itu, syarikat akan mengumpulkan sebanyak $211 juta dengan menawarkan saham $10.8 juta pada harga $17.50 hingga $19.50.

Lihat juga:LinkDoc akan disenaraikan di Nasdaq dengan cap pasaran $1.5 bilion

Prospektus syarikat itu sendiri menunjukkan bahawa pendapatan syarikat pada tahun 2019 dan 2020 masing-masing adalah 374 juta yuan dan 942 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 89%. Pendapatan mereka pada suku pertama tahun ini adalah RMB 223 juta, peningkatan RMB 159 juta dalam tempoh yang sama pada tahun 2020.

Tetapi pada bulan Julai, LinkDocPembatalan pelan penyenaraian kerana turun naik pasaranAkibatnya, syarikat itu menjadi syarikat China pertama yang terkenal untuk menghentikan rancangan IPO AS selepas kerajaan China melancarkan penyenaraian syarikat domestik di luar negara.