Lima syarikat milik negara akan dihapuskan dari Bursa Saham New York

Pada 12 Ogos, lima syarikat milik negara termasuk China Life, Sinopec, PetroChina, Aluminium Corporation of China, dan Sinopec Shanghai Petrochemical mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Mereka telah memohon untuk secara sukarela menghapuskan Saham Depositari Amerika mereka dari Bursa Saham New York.

China Life adalah yang pertama mengumumkan keputusan itu. Tarikh perdagangan akhir untuk ADS Syarikat dijangka pada 1 September 2022 atau lebih baru. Syarikat itu juga mengumumkan bahawa dari 1 Januari hingga 31 Julai 2022, pendapatan premium insurans asal terkumpul adalah sekitar 469.6 bilion yuan (AS $69.65 bilion).

Gergasi minyak Sinopec mengatakan ia merancang untuk menyerahkan Borang 25 kepada SEC pada atau sekitar 29 Ogos 2022, untuk menghapus ADSnya dari NYSE, dan penghapusan itu dijangka berlaku 10 hari setelah Borang 25 diajukan. Hari perdagangan terakhir PetroChina ADS di NYSE adalah sekitar 8 September 2022. Sinopec Shanghai Petrochemical Company, yang secara langsung diawasi dan dikendalikan oleh Chinalco dan Sinopec, juga diharapkan akan dihapuskan dari bursa saham pada bulan September.

Pengumuman oleh lima syarikat itu juga menjelaskan alasan penghapusan tersebut, termasuk jumlah perdagangan ADS syarikat yang terhad berbanding dengan jumlah perdagangan global saham H, dan beban pentadbiran yang besar dan kos yang terlibat dalam mengekalkan penyenaraiannya di NYSE, seperti penyerahan laporan berkala dan tanggungjawab yang berkaitan.

Sebagai tindak balas,Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti ChinaPenyenaraian dan penghapusan adalah fenomena biasa di pasaran modal. Pengumuman korporat yang disebutkan di atas menunjukkan bahawa sejak penyenaraiannya di Amerika Syarikat, ia telah mematuhi peraturan dan syarat peraturan pasaran modal AS dan membuat pilihan penghapusan kerana pertimbangan komersialnya sendiri. Syarikat-syarikat ini disenaraikan di banyak bursa saham, dengan peratusan kecil sekuriti yang disenaraikan di Amerika Syarikat. Pelan penghapusan semasa tidak akan mempengaruhi pengembangan syarikat yang terus menggunakan pasaran modal domestik dan asing.

Lihat juga:Alibaba bertindak balas untuk dimasukkan ke dalam senarai penghapusan SEC

Seseorang yang biasa dengan perkara itu memberitahu Pandaily bahawa rundingan antara China dan Lembaga Pengawasan Perakaunan Syarikat Tersenarai AS (PCAOB) mengenai kertas audit sedang berjalan dan keputusan dijangka pada tahun ini. Oleh kerana kepekaan industri tenaga dan perusahaan milik negara, adalah mustahil untuk menyerahkan kertas audit, jadi penghapusan dari NYSE tidak dapat dielakkan.