Li Automobile menafikan bahawa punca kebakaran kereta Chengdu, Li Yi mempunyai kecacatan

Sebagai tindak balas terhadap kejadian terbaru di mana sebuah model kereta Li ONE terbakar di Chengdu, Provinsi Sichuan, China, Li Auto menyiarkan di Weibo pada 4 Ogos bahawa:Pembuat kereta elektrik percaya kemalangan bukan disebabkan kecacatan pada kereta itu sendiri.

Kejadian itu berlaku di Lebuhraya Chengdu-Chongqing1 Ogos. Selepas api dipadamkan, hanya tinggal rangka kereta. Beberapa penumpang cedera dalam kemalangan itu dan dibawa ke hospital.

Li Automobile mengatakan bahawa ketika kenderaan terbakar, sistem peluasan jarak, sistem litar minyak, sistem bekalan kuasa voltan tinggi, sistem bekalan kuasa voltan rendah, dan sistem tiga elektrik (termasuk bateri kuasa, motor pemacu, dan pengawal motor) semuanya berfungsi seperti biasa tanpa litar pintas atau kebocoran minyak. masalah. Voltan kenderaan, arus atau tekanan bahan api juga tiada kelainan.

Bahagian kereta yang didedahkan oleh Lee Auto (sumber gambar: Lee Auto)

Juruteknik memeriksa kenderaan dan mendapati bahawa pek bateri tidak menunjukkan tanda-tanda pembakaran atau ubah bentuk yang jelas, dan penyangga busa di dalam pek bateri tidak menunjukkan tanda-tanda pembakaran.

Menerusi analisis komprehensif video dan data kenderaan, Li Car percaya kebakaran sebesar itu yang berlaku hanya dalam tempoh sembilan saat bukan berpunca daripada kenderaan itu sendiri. Ia disyaki bahawa bahan mudah terbakar dan letupan di dalam kereta telah dinyalakan. Lee Motors terus berhubungan dengan pemiliknya, memberikan sokongan yang diperlukan, dan juga akan bekerjasama dengan pihak bomba untuk menyiasat punca kebakaran.

Di samping itu, sehingga 1 Ogos, 200,000 batu telah dihasilkan. Pada masa ini, Li ONE adalah satu-satunya model kereta Li yang dihantar, dengan 10,422 unit dihantar pada bulan Julai, penurunan 20% dari bulan Jun.

Lihat juga:L9 kereta Li terhempas lagi semasa pandu uji