Li Auto Pure EV mungkin menggunakan bateri Kirin dari CATL

Pada hari Khamis petang, CATL melancarkan bateri Kirin generasi ketiga dengan teknologi CTP. Li Xiang, pengasas, ketua dan CEO Lee Automobile, kemudian menyampaikan mesej yang relevan dan berkomentar bahawa “Jumpa lagi tahun depan“, mengisyaratkan bahawa model elektrik tulen kereta Li akan menggunakan bateri Kirin tahun depan. CATL juga menyiarkan semula komen Li dan menambah” Kirin mempunyai ideal “, yang selanjutnya mengisyaratkan kerjasama antara kedua-dua syarikat.

Bateri Kirin adalah pek bateri kecekapan tinggi dengan penyelesaian CTP3.0. CATL menggunakan teknologi pencetakan pembungkusan kecekapan tinggi CTP untuk meningkatkan kadar penggunaan isipadu pembungkusan melalui reka bentuk struktur yang sangat bersepadu. Dari CTP generasi pertama hingga bateri Kirin generasi ketiga terbaru, kadar penggunaan volum pek telah meningkat dari 55% menjadi 72%. Ketumpatan tenaga bateri Kirin ternary boleh mencapai 255Wh/kg, dan ketumpatan tenaga bateri besi fosfat litium boleh mencapai 160Wh/kg. Bateri dengan mudah dapat mencapai jarak pelayaran sejauh 1.000 kilometer dari keseluruhan kenderaan dan akan dihasilkan secara besar-besaran dan dilancarkan pada tahun 2023.

Pada hari Selasa, Leigh Motors melancarkan SUV unggulan barunya, Leigh L9, tetapi pelayan syarikat itu terhempas setelah tempahan pelanggan dibuka pada malam itu. Walau bagaimanapun, pada hari Khamis, Li Xiang berkata dalam siaran langsung bahawa “pemandu rendah dan rendah status” menyebabkan kebimbangan dan kontroversi yang meluas dalam talian.

Lihat juga:Li Auto L9 memulakan debutnya dengan harga $68,657

Sebagai tindak balas,Li memberi respons kepada Weibo, “Ungkapan yang saya beredar di internet tidak lengkap. Apa yang saya ingin katakan ialah dalam definisi produk banyak kereta besar, tujuan utama adalah untuk menjaga’bos’ di belakang, dan pemandu adalah yang paling tidak penting, jadi keserasian dan pengalaman pemandu dapat dikorbankan. Produk kami tidak ditakrifkan dengan cara ini. Kami percaya pemandu adalah penting dan tidak boleh diganggu. Mereka harus diberi peluang untuk pengudaraan dan urutan. Maafkan saya jika saya menyatakan secara tidak tepat semasa siaran langsung. “

Pada masa yang sama, Li Automobile mengatakan bahawa baru-baru ini, beberapa blogger video salah menafsirkan kenyataan Li Xiang dalam wawancara video melalui penyuntingan jahat, dan menyebabkan imej negatif Li Xiang dan syarikat itu. Lee Motors berkata, tindakan undang-undang akan diambil jika perlu bagi menamatkan fitnah jahat yang tidak berasas itu.