Li Auto jawab insiden libatkan kenderaan terbakar

Sebagai tindak balas kepada laporan bahawa Li Yi terbakar di lebuh raya dan dibakar ke dalam bingkai,Perkhidmatan pelanggan Lee Automobile mengesahkan perkara itu kepada media domestik pada 2 Ogos, dan mengatakan syarikat itu telah menubuhkan pasukan penyiasatan khas.

MenurutMedia berita domestikPada petang 1 Ogos, kejadian yang melibatkan kereta berlaku di Lebuhraya Lingkaran Sichuan G93 Chengdu-Chongqing, dan kenderaan yang terlibat dilaporkan sebagai Lipai. Selepas api dipadamkan, hanya tinggal rangka kereta. Beberapa penumpang cedera dalam kemalangan itu dan dibawa ke hospital.

(Sumber gambar: Weibo)

Dilihat dari video dalam talian, api tidak ada di ruang mesin atau di bahagian bawah kenderaan. Nampaknya ia menyala dari kabin. Oleh itu, netizen berspekulasi bahawa api tidak ada kaitan dengan bateri atau jarak jauh, tetapi mungkin disebabkan oleh beberapa bahan mudah terbakar yang tersimpan di dalam kenderaan itu sendiri. Selepas kejadian itu, pintu kereta telah dibuka dan pemandu tidak lagi berada di dalam kereta.

(Sumber: Weibo netizen @ Xiaodang)

Video lain dari tempat kejadian menunjukkan seorang penumpang wanita dibawa ke kereta polis dengan disyaki cedera setelah polis trafik tiba, sementara beberapa penumpang lain menunggu di tempat kejadian. Seluruh kereta Li Yi telah terbakar dan terdapat alat pemadam api di tempat kejadian.

Polis trafik mengatakan bahawa punca kebakaran sedang disiasat lebih lanjut dan tidak ada kesimpulan yang jelas.

Lihat juga:Kereta uji Li Automobile L9 disyaki pecah suspensi udara

Di samping itu, ketika ditanya apakah ada polisi pampasan yang relevan untuk pemilik kereta dan pemilik kereta Li Yi yang lain, perkhidmatan pelanggan syarikat mengatakan bahawa pada masa ini tidak ada rawatan yang relevan. “Situasi khas ini tiba-tiba berlaku dan syarikat sedang menyiasat. Perlu disahkan sama ada penyebabnya berkaitan dengan individu atau kenderaan. Perkara itu belum disiasat dengan jelas, jadi kami (perkhidmatan pelanggan) belum ditangani. Syarikat akan bertanggungjawab atas sebarang masalah yang disebabkan oleh alat ganti kenderaan.”

Sebagai model pertama kereta Li, Li One telah disukai oleh pengguna di rumah sejak dilancarkan. Data terbaru yang dikeluarkan pada 1 Ogos menunjukkan bahawa pada bulan Julai 2022, Li One akan menghantar 10,422 unit, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 21,3%, dan jumlah kumulatif kenderaan yang dihantar mencapai 19,913 unit. Pada hari yang sama, Li One ke-200,000 dilancarkan dari barisan pemasangan di pangkalan Changzhou pembuat kereta elektrik.