Lewang dan Jia Yueting didenda 481 juta yuan ($73 juta) kerana penipuan kewangan

Pada hari Isnin, perkhidmatan video streaming China Le.com melaporkan bahawa Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC) mendenda syarikat itu 240 juta yuan ($37 juta) kerana didakwa melakukan penipuan kewangan antara 2007 dan 2016. Jia Yueting, pengasas bersama dan ketua Le.com, juga didenda 241 juta yuan ($36.8 juta).

Siasatan mendapati bahawa dokumen berkaitan permohonan IPO yang dikemukakan oleh Le.com dan laporan tahunan 2010-2016 disyaki penipuan. Di samping itu, syarikat itu tidak mendedahkan urus niaga pihak berkaitan dan memberikan jaminan kepada syarikat seperti Lewang Holdings Limited mengikut undang-undang. Tawaran saham bukan awam Le.com pada tahun 2016 merupakan terbitan penipuan.

Le.com adalah laman web yang sangat popular yang menyediakan pelanggan dengan video kos rendah. Ia mula-mula disenaraikan di GEM gaya Nasdaq di China pada bulan Ogos 2010. Walau bagaimanapun, syarikat itu memberhentikan pekerja kerana masalah dana pada tahun 2016, dan Jia sendiri pergi ke Amerika Syarikat, memetik rancangannya untuk mengumpulkan wang untuk Faraday Future, salah satunya adalah subsidi Faraday FutureLe.comMengkhususkan diri dalam pengeluaran kenderaan elektrik.

Pada bulan Julai 2020, Jia mengumumkan di Weibo bahawa prosedur penyusunan semula kebankrapan peribadinya akhirnya selesai di Amerika Syarikat dan dia tidak lagi memiliki ekuiti Faraday Future. Le.com telah dihapuskan dari Bursa Saham Shenzhen pada Mei tahun lepas, dengan jumlah nilai pasaran sebanyak 718 juta yuan ($110 juta).

Lihat juga:Jia Yueting tidak lagi memegang ekuiti FF, meminta maaf atas kejatuhan LeTV

Walaupun butiran penipuan Lewang belum didedahkan, panjangnya telah mengejutkan pemerhati. Sebab mengapa bil Lewang telah ditetapkan mengikut undang-undang sekuriti lama adalah kerana insiden penipuan berlaku sebelum 2016, tahun undang-undang sekuriti baru berkuatkuasa.

Lewang telah menjadi kontroversi. Pada masa itu, syarikat itu tertinggal di belakang laman video domestik lain dari segi jangka masa, skala pengguna, dan bahagian pasaran. Tetapi ia adalah syarikat pertama yang disenaraikan di pasaran A-share apabila rakan-rakannya mengalami kerugian besar.

Dengan kenaikan harga saham syarikat Internet A-share selepas 2014, nilai pasaran tertinggi mereka mencapai lebih daripada 160 bilion yuan ($24 bilion), melebihi Hua Xia Bank di pasaran papan utama. Akibatnya, penyata kewangannya telah dipersoalkan secara meluas.

Faraday Future, yang Jia juga komited, menyerahkan dokumen penyenaraian S4 kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) pada 5 April, menekankan bahawa penyenaraiannya dijangka selesai pada bulan Mei. Menurut dokumen penyenaraian, syarikat itu akan menghantar kumpulan pertama kenderaan pada tahun 2022 dan lebih daripada 450,000 kenderaan menjelang 2025.

Chen Xuefeng, bekas eksekutif Chery Jaguar Land Rover Automobile Co., Ltd., berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Faraday Future China, yang bertanggungjawab untuk operasi dari pelaksanaan projek dan strategi pengeluaran kepada pembangunan produk tempatan dan pengalaman pengguna.