Lee Motors merancang untuk mengumpulkan AS $1.9 bilion untuk disenaraikan di Hong Kong

Pembuat kereta elektrik China Lee Motors berkata pada hari Selasa bahawa ia merancang untuk menjual 100 juta saham pada harga terbitan tertinggi HK $150 sesaham.

Tawaran itu juga merangkumi pilihan peruntukan berlebihan untuk penjualan lebih lanjut sebanyak 15 juta saham biasa Kelas A, atau 15 peratus daripada jumlah saham yang diterbitkan pada 3 Ogos.

Lee Automobile juga menyatakan bahawa ia akan menggunakan dana yang dikumpulkan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi bateri dan kereta pintar dan teknologi pemanduan autonomi. Ia akan memperluas jumlah titik pengecasan yang ada di pasaran sekarang.

Syarikat kereta berusia enam tahun itu dibuka di Nasdaq pada Julai lalu, mengumpulkan $1.09 bilion. Ia dijangka memulakan dagangan di Bursa Hong Kong pada 12 Ogos ini.

Lihat juga:Jumlah penghantaran Xiaopeng pada bulan Julai melebihi 8,000 unit untuk pertama kalinya, dan P7 memecahkan rekod pertumbuhan selama tiga bulan berturut-turut

Awal minggu ini, Lee Auto melaporkan bahawa 8.589 kenderaan Ideal One dihantar pada bulan Julai, meningkat 251.3 peratus dari Julai 2020 dan 11.4 peratus dari Jun 2021.

Hampir sebulan selepas pesaingnya Xiaopeng menaikkan $1.8 bilion dalam penyenaraian Hong Kong, Lee Motors mencadangkan penyenaraian sekunder. Xiaopeng baru sahaja mencatat penghantaran bulanan tertinggi sebanyak 8,040 kenderaan elektrik pada bulan Julai.