Lee Motors menetapkan harga terbitan Hong Kong pada HK $118

Menurut pengumuman rasmi pada petang 6 Ogos, syarikat kereta elektrik yang berpangkalan di Beijing Lee Motors berharga saham Hong Kong yang akan datang pada HK $118 (US $15.16) sesaham. Saham biasa Kelas A syarikat dijadualkan memulakan dagangan di papan utama Bursa Saham Hong Kong pada hari Khamis.

Syarikat itu akan mengeluarkan sehingga 10 juta saham biasa Kelas A di Hong Kong, mencakupi 10% daripada jumlah saham biasa Kelas A yang tersedia untuk tawaran awal global. Menurut harga terbitan yang diumumkan, Lee Motors dijangka menaikkan sehingga HK $11.8 bilion dalam proses tersebut.

Pada 30 Julai tahun lalu, Lee Motors disenaraikan di Nasdaq di bawah simbol ticker “Lee”. Dalam setahun, syarikat itu mula merancang untuk disenaraikan semula di Hong Kong. Ini juga akan menjadikan syarikat itu sebagai pembuat kereta domestik kedua yang berjaya disenaraikan selepas Xiaopeng Motors.

Prospektus menunjukkan bahawa dari 2018 hingga suku pertama 2021, jumlah kerugian bersih Li Auto adalah 4.483 bilion yuan (AS $692 juta). Pada tahun 2020, keuntungan kasarnya akan berubah positif. Data terbaru menunjukkan bahawa kerugian bersih yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat induk pada suku pertama 2021 meningkat kepada 360 juta yuan, iaitu 4.7 kali ganda kerugian pada tempoh yang sama tahun lalu.

Syarikat itu percaya bahawa kerugian itu disebabkan terutamanya oleh pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan dan program pemanduan autonomi. Di samping itu, peningkatan ketara dalam kos kilang dan pemasaran yang dibina sendiri juga memberi kesan kepada prestasi operasi mereka.

Lihat juga:Lee Motors lulus pendengaran Bursa Saham Hong Kong, membuka pintu untuk penyenaraian berganda

Syarikat itu memulakan pengeluaran besar-besaran model Ideal One pada bulan November 2019, dan melancarkan versi Ideal One 2021 yang ditingkatkan pada 25 Mei tahun ini. Sehingga 30 Jun 2021, jumlah penjualan Ideal One mencapai 63,000. Pada bulan Julai tahun ini, syarikat itu menyampaikan sejumlah 8,589 kenderaan ideal, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 251% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 11%. Hasil ini mengambil mahkota penjualan bulanan dari NIO dan Xiaopeng.

Di samping itu, syarikat itu merancang untuk melancarkan platform “X” baru pada tahun 2022, dan berhasrat untuk mengembangkan SUV elektrik jarak jauh mewah bersaiz penuh berdasarkan ini pada tahun yang sama. Pada tahun 2023, ia merancang untuk melancarkan dua kenderaan elektrik tulen voltan tinggi. Di bawah rancangan ini, syarikat akan melancarkan sekurang-kurangnya dua kenderaan elektrik tulen baru setiap tahun.