Lee Automobile Chip R & D dan Pangkalan Pengeluaran Memulakan Pembinaan

Pada 24 Ogos, Lee Motors yang berpangkalan di Beijing mengumumkanSyarikat ini telah membina R&D semikonduktor kuasa dan kemudahan pengeluaran di Zon Pembangunan Perindustrian berteknologi tinggi Suzhou, JiangsuBerita menunjukkan bahawa Lee Automobile melancarkan susun atur rantaian industri bebas teknologi pemacu elektrik voltan tinggi generasi akan datang.

R&D semikonduktor kuasa dan pangkalan pengeluaran bertujuan sebagai salah satu susun atur strategik komponen teras penyelidikan dan pengembangan bebas Li Automobile. Berfokus pada penyelidikan dan pengembangan bebas dan pengeluaran modul kuasa automotif silikon karbida semikonduktor generasi ketiga, bertujuan untuk mewujudkan keupayaan reka bentuk dan pembuatan bebas untuk modul kuasa khusus automotif.

Li L9 (sumber gambar: Li Auto)

Pangkalan pengeluaran sedang dalam pembinaan oleh Suzhou Cisco Semiconductor, usaha sama antara Li Automobile dan syarikat semikonduktor domestik Hunan Sanan Semiconductor. Pembinaan dijangka selesai pada tahun 2022, dan kemudian memasuki tahap pemasangan dan pentauliahan peralatan. Pengeluaran percubaan sampel akan dimulakan pada separuh pertama tahun 2023, dan kemudian kapasiti pengeluaran akan ditingkatkan secara beransur-ansur. Akhirnya, setelah operasi rasmi pada tahun 2024, kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 2.4 juta modul kuasa setengah jambatan silikon karbida akan dicapai.

Lihat juga:Lee Motors L9 SUV akan memulakan penghantaran tidak lama lagi

Untuk memastikan kekuatan model elektrik tulen pengecasan ultra pantas, siri model ini akan dilengkapi dengan sistem pemacu elektrik voltan tinggi 800V berdasarkan modul kuasa silikon karbida. Mereka menggunakan sepenuhnya rintangan voltan tinggi dan suhu tinggi semikonduktor generasi ketiga, dan mencapai peningkatan ketara dalam prestasi seperti ketumpatan kuasa dan kecekapan sistem.

Shen Yanan, pengasas bersama dan presiden Li Automobile, mengatakan, “Penyelidikan dan pengembangan bebas dan pengeluaran modul kuasa automotif silikon karbida semikonduktor generasi ketiga akan membantu kita memperoleh kelebihan utama dalam teknologi dan produk, sambil memastikan pengeluaran dan bekalan secara besar-besaran. Projek di Suzhou adalah permulaan susun atur rantaian industri bebas kami untuk teknologi pemacu elektrik voltan tinggi generasi akan datang. Di sini kami akan membentuk susun atur industri baru dengan rakan pemacu elektrik. “