Lebih daripada 600 juta yuan akan dilaburkan dalam bidang keselamatan dalam dua tahun akan datang-Zhou Shengfu, Ketua Pegawai Eksekutif Huolala

Zhou Shengfu, Ketua Pegawai Eksekutif platform pengangkutan Huolala, berkata pada hari Selasa bahawa semua penambahbaikan keselamatan yang dijanjikan oleh syarikat itu kini telah dilaksanakan sepenuhnya.

Berikutan pelancaran rekod perjalanan pada 11 Mac dan pemasangan perakam memandu pintar “Anxin La ()”, Huolala melancarkan ciri-ciri baru termasuk perlindungan lokasi, amaran awal pesanan dan pusat keselamatan pada hari Selasa.

Pada 6 Februari, seorang wanita berusia 23 tahun melompat keluar dari kenderaan yang dia bertepuk tangan di Aplikasi Huolala. Alasan sebenar di sebalik keputusannya tetap menjadi misteri, kerana tiada rakaman audio atau video berlaku di dalam van.

Lihat juga:Kematian penumpang wanita van Horara cetus reaksi viral

Dalam surat yang dikeluarkan secara dalaman, Zhou secara peribadi meminta maaf kepada semua pekerja. “Ini adalah kesalahan saya kerana tidak mengoptimumkan langkah-langkah keselamatan lebih awal dan menangani kejadian ini dengan betul. Saya merasa sedih. Semua orang memarahi pemandu yang mendaftar di APP kami.” Kata Zhou.

Selepas kejadian itu, Zhou pada mulanya merancang untuk mengganggu perkhidmatan perjalanan berisiko tinggi, yang menyumbang sebahagian kecil daripada perniagaan keseluruhan bank. Tetapi pada akhirnya, beliau percaya bahawa syarikat itu mesti menanggung tanggungjawab sosialnya dan setia kepada nilai teras menyelesaikan masalah sosial.

Dalam surat itu, beliau juga mengumumkan pelan keselamatan yang akan dilancarkan dalam tempoh dua tahun akan datang. Menjelang akhir tahun ini, “Anxin La ()” akan meliputi lebih daripada separuh pesanan pada aplikasi, termasuk semua pesanan di bandar-bandar dengan lebih daripada 1,000 pesanan sehari. Di samping itu, lebih daripada 600 juta yuan akan dilaburkan dalam dua tahun akan datang untuk meningkatkan keselamatan.

Untuk mengukuhkan keselamatan perjalanan pengguna, Huolala telah menaik taraf ciri-ciri “Pusat Keselamatan” secara komprehensif, menambah fungsi seperti rekod, perlindungan lokasi, hubungan kecemasan, perlindungan nombor, dan perkongsian perjalanan.

Jika pengguna membuat pesanan pada waktu malam (antara 20:00 dan 6:00 keesokan harinya), dia mesti mengisi maklumat mengenai dirinya atau mana-mana kenalan kecemasan. Pengguna boleh berkongsi jadual pesanan dengan kenalan kecemasan atau rakan, yang boleh mengklik pautan jadual untuk melihat lokasi masa nyata kenderaan.

Dalam keadaan berbahaya atau kecemasan, pengguna boleh terus menghubungi polis pada halaman operasi pesanan dengan satu klik, atau mendail talian keselamatan yang menghubungkan pusat khidmat pelanggan. Sebaik sahaja penggera diterima, kakitangan akan memanggil semula dalam masa sepuluh minit dan kenalan kecemasan akan menerima maklumat tersebut.

Dengan cepat mengenal pasti tingkah laku memandu yang tidak normal seperti stereng yang tidak menentu dan tiada tempoh pergerakan yang tidak normal, Huolala melancarkan fungsi perlindungan kedudukan perjalanan. Sekiranya berlaku kecemasan, penggantungan pusat keselamatan akan berubah dari biru ke merah, dan mesej amaran akan dikeluarkan untuk mendapatkan bantuan.

Sekiranya pesanan tertunggak, sistem amaran awal akan melangkah masuk. Sebaik sahaja amaran berisiko tinggi dicetuskan, perkhidmatan pelanggan akan mengambil langkah yang sesuai dengan segera.