League of Legends: Wild Rift akan mempercepat promosi pertandingan e-sukan mudah alih bebas

Tencent E-sports mengadakan acara pelancaran tahunannya pada 26 Julai.Jin Yibo, Timbalan Pengurus Besar Jabatan Kerjasama K6 Interactive Entertainment Group dan Ketua Pegawai Eksekutif TJ Sports, Memperkenalkan kemajuan terbaru “League of Legends: Wild Crack” mengenai e-sukan dan rancangan acara utama masa depannya.

Dari segi reka bentuk sistem persaingan, struktur bahagian tanah besar China agak lengkap, dengan tiga acara utama: Rift Valley League (WRL), Rift Valley Tour (WRT) dan Rift Valley National (WRN). Selain itu, terdapat juga pertandingan Challenger untuk WRT dan WRL.

King mengatakan bahawa e-sukan mudah alih League of Legends akan mempercepat promosi e-sukan mudah alih autonomi pada separuh kedua 2022, dan ia akan memperluas kerjasama yang berkaitan dengan sumber acara.

Dalam Wild Rift Icons Global Championship (Icons 2022) yang baru saja berakhir, divisi China daratan menempati tiga slot ke semifinal dengan tim Nv muncul juara. Pada bulan September, pertandingan baru yang disebut Wild Rift Valley-Ionian Protector akan dilancarkan, dan WRL2 akan dilancarkan pada bulan Oktober.

Pada tahun 2022, jenama liga profesional WRL di bawah “League of Legends: Wild Crack” ditubuhkan dan membuat kemajuan komersial dalam satu tahun. Setakat ini, ia telah bekerjasama dengan pelbagai jenama termasuk OnePlus, jenama minuman Wahaha, Coca-Cola dan jenama sukan Jerman Puma.

Antaranya, Coca-Cola menjadi rakan pengasas global WRL pada bulan Mac 2022, dan bersama-sama melancarkan aktiviti menonton luar talian dengan jenama, sama ada di dalam atau di luar China.

Dari segi industri dan tanggungjawab sosial, WRL bekerjasama dengan OnePlus untuk melancarkan “Program Kitar Semula Mesin Perlumbaan”. Dalam pendidikan, WRL mengadakan kem latihan untuk pemain profesional untuk melatih kemahiran dan kecergasan fizikal mereka.

Lihat juga:Pendapatan global “League of Legends: Wild Rift” melebihi AS $500 juta

Sidang Kemuncak E-sukan Global 2022 diadakan di Hangzhou pada 26 Julai, dan “Laporan Pembangunan Industri E-sukan Asia 2022” dilancarkan pada pertemuan itu. Laporan menunjukkan bahawa penonton e-sukan global dijangka mencapai 532 juta pada akhir 2022. Pada masa ini, China telah menjadi pasaran e-sukan terbesar di dunia. Dianggarkan bahawa pendapatan acara global akan mencapai 1.384 bilion dolar AS pada tahun 2022, di mana China sahaja akan menyediakan sekitar satu pertiga dari pasaran e-sukan global.