Laman web Q&A China Zhihu akan menyenaraikan AS pada $9.5 sesaham, kata sumber

Menurut orang dalam   Mendedahkan bahawa Zhihu, platform soal jawab terbesar di China, akan mengeluarkan 55 juta saham pada hari Jumaat pada $9.5 sesaham, dengan matlamat tawaran awam permulaan (IPO) $522.5 juta di Amerika SyarikatSina Finance  Laporan.

Syarikat unicorn perkongsian pengetahuan Cina memfailkan prospektus dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. pada 5 Mac, berusaha untuk menambah momentum kepada usaha pengewangan, dengan Credit Suisse, Goldman Sachs dan Morgan Stanley bertindak sebagai penaja jamin untuk perjanjian itu.  

Prospektus Zhihu menunjukkan bahawa Zhihu kini mempunyai 75.7 juta pengguna aktif bulanan dan lebih daripada 43.1 juta pencipta kandungan kumulatif, menyumbang sejumlah 315.3 juta soalan dan jawapan. Walau bagaimanapun, platform ini kini hanya mempunyai 2.4 juta ahli berbayar, hanya 3.4% daripada pengguna aktif bulanannya.

Syarikat yang disokong Tencent bercita-cita tinggi untuk menjadi lebih daripada sekadar platform kandungan berasaskan teks. Ia telah menerima ciri multimedia popular seperti streaming langsung dan kandungan video lain, melancarkan kandungan berbayar dan program keahlian, dan juga menyediakan perkhidmatan pendidikan dan e-dagang dalam talian.

Pendapatan syarikat meningkat dua kali ganda dari 2019 hingga 2020 dan masih mencapai hanya $207.2 juta. Kerugian bersih sebanyak $79.3 juta pada tahun 2020. Zhihu mendakwa bahawa ia “masih dalam peringkat awal pengewangan” dan “terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan dalam pelbagai saluran pengewangan baru.”

Lihat juga:Zhihu menyelesaikan pembiayaan AS $450 juta terbesar dalam sejarah

Di samping menyediakan IPO, Zhihu dikatakan telah mengatur penempatan swasta bukan broker untuk menaikkan jumlah pendapatan sehingga $250 juta. Alibaba, Tencent dan gergasi runcit JD.com akan bertindak sebagai pelabur institusi syarikat.

Zhihu akan debut di Bursa Saham New York dengan simbol “ZH”.  

Ditubuhkan pada tahun 2010, Zhihu pada asalnya merupakan komuniti dalam talian undangan sahaja yang hanya membenarkan ahli yang memerlukan kod pendaftaran pengguna untuk mengakses. Syarikat itu membuka platformnya kepada orang ramai dua tahun kemudian, dan jumlah pengguna telah meningkat sepuluh kali ganda kepada 4 juta dalam masa kurang dari setahun. Pada tahun 2016 dan 2017, Zhihu Live, produk acara maya berbayar, menarik perhatian orang ramai, tetapi popularitinya menurun sejak itu,  Perjanjian  Laporan.