Laman Q & A Zhihu merancang untuk pergi ke Hong Kong untuk penyenaraian kedua

Zhihu, platform soal jawab dalam talian China, merancang untuk disenaraikan di Hong Kong untuk kali kedua, menaikkan kira-kira AS $300 juta,BloombergMelaporkan pada hari Jumaat, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Syarikat ini bekerjasama dengan penasihat untuk disiarkan secara terbuka dan dapat diajukan seawal bulan ini. Perincian mengenai ukuran dan masa pelepasan adalah awal dan boleh berubah, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Zhihu mengumpulkan $523 juta dalam IPO New York pada Mac lalu, yang diketuai oleh Credit Suisse AG, Goldman Sachs Group Inc., dan JPMorgan Chase & Co.

Khabar angin mengenai penyenaraian sekunder Zhihu di Hong Kong telah lama muncul. Menurut laporan Cleaning News pada bulan Disember tahun lalu, Zhihu merancang untuk pergi ke publik di Hong Kong dalam waktu dekat dan menyerahkan dokumen IPO pada Januari 2022. Pada hari itu,Zhihu menjawab bahawa firma itu tidak pernah mendengar rancangan itu.

Dengan pengawasan ketat penyenaraian di luar negara, banyak syarikat China telah kembali ke Hong Kong untuk disenaraikan. Syarikat terakhir yang menyelesaikan penyenaraian kembali ke sekolah di Hong Kong pada bulan Disember adalah laman web China seperti Twitter Weibo, yang mengumpulkan $436 juta.

Lihat juga:Weibo menawarkan 11 juta saham di seluruh dunia, tidak lebih daripada $49.75 sesaham