L9 kereta Li terhempas lagi semasa pandu uji

Pada 26 Julai, model L9 Lee Automobile disebut “SUV keluarga terbaik dalam 5 juta yuan” oleh syarikat ituKemalangan lain semasa memandu ujian.

Rekod sembang yang diedarkan di platform media sosial China menunjukkan bahawa ketika pemandu membawa pelanggan untuk menguji fungsi pecutan L9, brek aktif kenderaan gagal, melanggar pagar pembatas dan memecahkan gandar, dan bahagian depan kanan kenderaan ujian rosak teruk.

MenurutVideo yang diambil oleh dashcam yang didedahkan oleh Li Automobile, pemacu ujian berlaku pada malam hujan. Semasa pecutan, pemandu ujian tiba-tiba mengalami penyempitan tiga lorong menjadi dua lorong, menyebabkan kenderaan itu merempuh pagar logam dengan kelajuan 86 km/jam, merosakkan pagar pembatas lebih dari 30 meter.

Li Automobile mengatakan bahawa sistem penggantungan depan kanan kenderaan mempunyai struktur yang lengkap, batang stereng kanan dalam sistem stereng cacat, sebelah kanan bumper depan kenderaan rosak, dua tayar kanan rata, dan hab roda depan kanan cacat. Kemalangan itu tidak menyebabkan kecederaan dan mata air masih utuh.

Walau bagaimanapun, rekod sembang yang didedahkan menunjukkan bahawa ketika kemalangan itu berlaku, brek aktif kenderaan ujian gagal dan beg udara gandar depan ditiup. Di samping itu, pemilik ujian mendakwa bahawa dia telah menunggu selama dua jam dalam hujan selepas kemalangan itu, dan kakitangan jualan yang berlabuh dengan kenderaan itu telah dipecat.

L9 dilancarkan pada 21 Jun dan dijangka akan dihantar pada bulan Ogos. Kurang dari 10 hari telah berlalu sejak kemalangan memandu ujian L9 terakhir. Pada 17 Julai, CNR melaporkan bahawa semasa ujian memandu model L9, penggantungan udara pecah dan sokongan antara roda depan kiri kenderaan dan badan kenderaan hilang sepenuhnya.

Lihat juga:Kereta uji Li Automobile L9 disyaki pecah suspensi udara

Lee Automobile menjawab bahawa kenderaan ujian meluru melalui lubang sedalam lebih dari 20 cm dengan kelajuan 90 km/j, menyebabkan cincin penyangga dalaman spring udara pecah. Beberapa kenderaan ujian menggunakan cincin penyangga semasa peringkat pengeluaran percubaan, dan kadang-kadang gagal ketika menghadapi kesan besar.