Kumpulan Trip.com melancarkan ujian kerja’hibrid’-gabungan kerja jarak jauh dan pejabat

Trip.com Group, agensi pelancongan dalam talian China, melancarkan ujian kerja “hibrid” sendiri pada hari Isnin, yang merangkumi gabungan kerja jarak jauh dan pejabat yang akan melibatkan dua kumpulan kawalan dan ratusan pekerja. Ujian ini bertujuan untuk mengetahui sama ada bentuk model kerja ini boleh berfungsi sebagai salah satu penyelesaian pejabat jangka panjang syarikat pada masa akan datang.

Kembali pada tahun 2010, Trip.com Group mula berusaha bekerja dari rumah untuk kakitangan perkhidmatan pelanggannya. Hasilnya menunjukkan bahawa bagi separuh pekerja yang tinggal di rumah, produktiviti mereka meningkat lebih daripada 20%.

Ujian tahun ini merangkumi pekerja dari sektor seperti teknologi, produk, perniagaan, pemasaran dan pentadbiran. Ujian ini akan berlangsung selama 6 bulan, dari 9 Ogos 2021 hingga 30 Januari 2022. Pekerja Kumpulan Eksperimen Pejabat Campuran akan bekerja dari rumah setiap hari Rabu dan Jumaat.

Setelah eksperimen selesai, Trip.com akan menganalisis kesan bekerja dari rumah terhadap prestasi pekerja, kemajuan projek pasukan, dan pengekalan pekerja secara keseluruhan. Sekiranya rancangan itu terbukti dapat dilaksanakan, ia diharapkan dapat dilaksanakan dengan pemilihan staf yang lebih luas.

Liang Jianzhang, pengasas bersama dan ketua Trip.com Group dan penaja percubaan, mengatakan, “Pekerjaan hibrid adalah trend global. Syarikat harus lebih terbuka dan secara aktif berusaha meningkatkan kepuasan dan kebahagiaan pekerja.”

Dalam kaji selidik semua pekerja sebelum eksperimen, kadar tindak balas adalah kira-kira 45%. Selepas itu, kira-kira 76% pekerja syarikat secara sukarela mencuba model pejabat rumah hibrid, manakala 70% pekerja percaya bahawa pejabat rumah lebih fleksibel dan cekap. Di samping itu, 50% pekerja mengatakan bahawa mereka mempunyai matlamat kerja yang jelas, dan output dari rumah dapat diukur dengan lebih baik.

Lihat juga:Ctrip mengeluarkan standard penyewaan kereta domestik pertama

Kumpulan Trip.com juga berusaha untuk meningkatkan kepuasan pekerja. Pada tahun 2019, sistem perjalanan berperingkat diperkenalkan untuk memberi kemudahan kepada ibu bapa yang bekerja untuk mengambil dan menurunkan anak-anak mereka.