Kumpulan pertama kereta elektrik pintar P7 Xiaopeng dihantar ke Norway

Pada hari Rabu, syarikat kereta elektrik pintar China Xiaopeng mula menghantar model sedan pintar utamanya Xiaopeng P7 dari kilang pengeluarannya di Guangzhou ke Norway. Ini menandakan pertama kalinya Xiaopeng mengeksport P7 ke pasaran di luar China.

P7 adalah model kedua Xiaopeng yang dihasilkan secara besar-besaran untuk pasaran Norway setelah penghantaran SUV pintar G3 pada bulan Disember 2020. Hingga akhir bulan Julai, lebih daripada 40,000 P7 telah dihantar kepada pelanggan China.

“Kami komited untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk kenderaan elektrik pintar dari pelanggan China dan antarabangsa dengan menyediakan pelanggan dengan model yang paling maju dan bergaya. Kami bersemangat untuk membawa keupayaan dan perkhidmatan canggih ini kepada pelanggan antarabangsa kami dengan cara yang mereka kenal,” kata   Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng He Xiaopeng.

Pada bulan Ogos, versi Norway P7 yang dilokalkan dilancarkan di barisan pengeluaran Pangkalan Pembuatan Kenderaan Elektrik Pintar Xiaopeng Zhaoqing. Pelanggan Norway pertama dijangka menerima P7 mereka pada suku keempat 2021. Pada masa yang sama, syarikat itu mempercepat pembinaannya di Norway dengan mewujudkan operasi penuh yang merangkumi pengalaman pelanggan, penjualan, penghantaran, perkhidmatan, pengisian dan kemudahan gaya hidup.

Lihat juga:Xiaopeng Motors Zhaoqing Smart Electric Vehicle Manufacturing Base Fasa II Projek Pengembangan Menandatangani Perjanjian

Model unggulan Xiaopeng, P7, telah memperoleh Sijil Model Keseluruhan Komuniti Eropah (WVTA) awal tahun ini. Ia menawarkan prestasi tinggi dan pacuan roda belakang (RWD) serta versi jarak jauh ultra untuk pasaran Norway. Dilengkapi dengan pek bateri 80 kilowatt-jam yang kuat, Norwegian P7 menawarkan jangkauan hingga 530km (RWD) WLTP. Kenderaan ini menawarkan pelbagai ciri yang disesuaikan dengan keadaan tempatan, termasuk port pengecasan CCS, pemanasan tempat duduk depan, pengudaraan tempat duduk pemandu dan penyesuaian kuasa sokongan pinggang 4-arah.