Kuaishou, Tencent QQ diminta untuk memperkuat pemantauan penipuan

Pentadbiran Ruang Siber China mengumumkan pada 8 OgosSemasa percutian musim panas, pusat anti-penipuannya mengesan banyak insiden terhadap kanak-kanak di bawah umur. Jurucakap pihak berkuasa mengatakan bahawa banyak platform dalam talian telah menjalankan pengurusan kandungan dan berperanan dalam menangani maklumat berbahaya yang berkaitan dengan penipuan telekomunikasi. Sebaliknya, beberapa laman web dan platform masih menghadapi masalah seperti pemahaman yang tidak mencukupi mengenai tanggungjawab mereka sendiri dan sistem dan mekanisme yang tidak sempurna.

Penjenayah sering menggunakan “menyertai kumpulan sembang QQ peminat selebriti” sebagai umpan, dengan mendakwa bahawa mereka akan memberikan hadiah atau tandatangan selebriti, mendorong anak di bawah umur untuk memindahkan wang atau menggunakannya untuk pertanian klik. Ada yang mengaku memberikan barang permainan secara percuma, dan kemudian menipu wang anak di bawah umur melalui “yuran pengaktifan, yuran pensijilan, dan yuran pengesahan”, yang secara serius membahayakan kesihatan fizikal dan mental anak di bawah umur.

Oleh itu, Pentadbiran Ruang Siber China kini memerlukan platform sosial dan platform video pendek seperti perisian pesanan segera Tencent QQ dan aplikasi perkongsian video pendek popular Kuaishou untuk melaksanakan pengurusan kandungan, dan terus menyiasat dan menangani maklumat palsu, sembang kumpulan dan akaun. Semua platform harus mewujudkan dan memperbaiki mekanisme pemantauan akaun dan peringatan dini, menangani akaun yang tidak normal tepat pada masanya, dan melaksanakan sistem pendaftaran nama sebenar akaun.

Lihat juga:Pentadbiran Cyberspace China memperkuat langkah-langkah untuk melindungi kanak-kanak di bawah umur di Internet

Semua platform juga harus mewujudkan mekanisme pelaporan yang berkaitan dengan penipuan untuk menangani dan memberi maklum balas mengenai laporan penipuan yang berkaitan dengan netizen tepat pada masanya. Mereka mesti menjalankan penilaian keselamatan aplikasi, perkhidmatan dan teknologi sedia ada, dan membetulkan ketidakpatuhan.

Pengawal selia menyatakan bahawa jika syarikat yang berkenaan gagal melaksanakan tanggungjawab pengendalian risiko mereka dan menyebabkan orang ramai tertipu, jabatan yang berkaitan akan dipertanggungjawabkan sesuai dengan undang-undang. Diharapkan semua sektor masyarakat akan bekerjasama untuk membimbing anak di bawah umur secara aktif dan meningkatkan kesedaran untuk mencegah penipuan telekomunikasi.