Krisis propaganda Tesla di China membayangi keputusan suku pertama

Walaupun mengumumkan permulaan yang kukuh untuk 2021 dan rekod tertinggi dalam pendapatan dan penghantaran, Tesla masih tidak dapat memulihkan reputasinya pada masa krisis publisiti di pasaran automotif terbesar di dunia.

Tesla China pada hari Rabu mengeluarkan komunikasi antara syarikat dan pelanggan bernama Zhang, yang mendakwa bahawa kegagalan Tesla pada bulan Februari menyebabkan kemalangan.

Dalam tangkapan skrin pernyataan di Twitter Weibo, pembuat kereta elektrik AS itu menegaskan bahawa ia telah menghubungi Zhang secara proaktif dan “menyatakan kesediaan dan keikhlasan untuk berkomunikasi lebih lanjut,” yang dijawab oleh Zhang bahawa dia “memerlukan masa untuk menyesuaikan diri” dan berharap Tesla “dapat tampil dengan sikap penyelesaian”.

Pada masa yang sama, syarikat itu berkata ia telah menghubungi jabatan kerajaan yang berkaitan untuk membantu pengantaraan.

Kenyataan itu juga merangkumi jadual peristiwa yang menyebabkan kegagalan umum di Shanghai Auto Show pada hari Isnin lalu, ketika Zhang, memakai kemeja-T yang bertuliskan “Brek Failure,” naik ke atas sebuah kereta Tesla untuk memprotes pengendalian pembuat kenderaan itu terhadap aduannya. Dia kemudian dijatuhi hukuman lima hari tahanan oleh polis kerana “mengganggu ketenteraman awam.”

Dalam kenyataan terbaru, Tesla menekankan bahawa Tesla telah berunding dengan Cik Zhang selama berbulan-bulan sejak kemalangan itu, tetapi dia menolak semua pilihan mitigasi syarikat dan menolak sebarang penilaian pihak ketiga mengenai kejadian itu. Pada masa yang sama, antara 22 Februari dan 17 April, beliau mengadakan beberapa protes di beberapa pusat jualan Tesla di Zhengzhou, Henan.

Foto protes di Shanghai Auto Show minggu lepas menjadi viral di media sosial Cina. (Sumber gambar: Weibo)

TeslaSambutan awalSelepas protes Zhang Yimou di pameran auto, syarikat itu mengumumkan bahawa mereka “tidak akan berkompromi dengan tuntutan yang tidak munasabah”, yang menyebabkan kritikan kuat dari media negara China dan netizens, yang menuduh syarikat itu” sombong “dan” tidak ikhlas. ” Syarikat kemudianPermohonan maaf secara terbukaBeliau juga berkata ia akan menjalankan pemeriksaan diri terhadap perkhidmatan dan operasinya di China.

Tesla juga mengeluarkan data kereta yang berkaitan dengan kemalangan itu, yang menunjukkan bahawa ketika pemandu-ayah Zhang-pertama kali menekan brek, kenderaan itu bergerak dengan kelajuan 118.5km/j, hampir 40km/jam melebihi had laju.

Syarikat itu mengatakan bahawa semasa brek berulang, ABS kenderaan (Sistem Brek Anti-Kunci)-yang menghalang roda daripada terkunci apabila tekanan brek maksimum digunakan-beroperasi secara normal, dengan amaran perlanggaran depan dan fungsi brek kecemasan automatik diaktifkan.

“Ciri-ciri ini berperanan dalam berjaya menurunkan kelajuan kenderaan menjadi 48.5 kilometer sejam sebelum kemalangan. Tidak ada kelainan pada sistem brek kenderaan yang dilihat,” kata Tesla.

Walau bagaimanapun, Cik Zhang mendakwa bahawa data telah diganggu, dan suaminya mengatakan bahawa menerbitkan data kereta tanpa persetujuan mereka adalah pelanggaran privasi.

Pada panggilan persidangan pelabur suku tahunan pada petang Isnin, Tesla mengatakan bahawa syarikat itu menghasilkan dan menghantar lebih banyak kereta dalam tiga bulan pertama 2021 daripada suku sebelumnya, dan Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mengatakan Model 3 mereka telah menjadi “sedan mewah terlaris di dunia” dan dia percaya Model Ynya akan menjadi kereta terlaris di dunia atau model apa pun pada tahun 2022.

Lihat juga:Tesla menyelesaikan pertikaian harta intelek dua tahun dengan bekas jurutera Cao Guangzhi, yang disyaki membawa data Tesla ke XPeng

Pendapatan pada suku pertama 2021 mencapai $10.39 bilion, peningkatan 74% tahun ke tahun, melebihi jangkaan penganalisis sebanyak $10.29 bilion. Syarikat itu melaporkan pendapatan diselaraskan sebanyak $0.93 sesaham, yang juga lebih tinggi daripada jangkaan $0.79. Awal bulan ini, Tesla mengumumkan bahawa penghantaran kereta untuk suku ini adalah 184,800, rekod tinggi untuk penghantaran kereta pada suku pertama.

Tesla kekal sebagai peneraju dalam pasaran kenderaan elektrik China, dengan jualan di China meningkat dua kali ganda kepada $6.6 bilion pada tahun 2020, menyumbang satu perlima daripada jualan global syarikat. Pada tahun 2018, syarikat itu menandatangani perjanjian dengan Kerajaan Perbandaran Shanghai yang membolehkan syarikat itu membina sebuah kilang super tempatan untuk menghasilkan kereta, menjadikannya pembuat kereta asing pertama yang dibenarkan memasuki pasaran China. Walau bagaimanapun, Tesla menghadapi tekanan yang semakin meningkat dari pencabar domestik seperti Xpeng, Nio dan Li Auto yang disenaraikan di A.S., serta syarikat teknologi seperti Baidu, Xiaomi dan Huawei.

Mengenai kekurangan semikonduktor global yang melanda industri automotif, Tesla mengatakan setakat ini dapat “mengatasi kekurangan bekalan cip global dengan beralih ke mikrokontroler baru dengan sangat cepat sambil mengembangkan firmware untuk cip baru yang dibuat oleh pembekal baru”.