Kira-kira 10 produk Tencent ditutup selama beberapa bulan

Pada bulan Ogos tahun ini, dua aplikasi yang dikendalikan oleh gergasi teknologi Tencent yang berpusat di Shenzhen, termasuk enjin carian interaktif Sogou.com dan produk maklumat peribadi Kandian, ditutup secara rasmi. Menurut statistik yang tidak lengkap dari media CinaMakmal spiralSehingga Ogos tahun ini, Tencent secara rasmi telah meninggalkan kira-kira 10 produk atau aplikasi terkenal.

Laporan menunjukkan bahawa kadar penangguhan produk Tencent telah meningkat dengan ketara tahun ini.

PermohonanMedanTarikh PelancaranTarikh jeda
Dewan QQPermainan29 Disember 200420 April 2022
Xiao’e PinpinE-dagang29 April 202030 April 2022
Peta SogouPeta199915 Mei 2022
Penguin E-sportsPermainan Langsung26 Julai 20177 Jun 2022
Fijivietnam. kgmPenyuntingan Video5 Jun 201630 Jun 2022
Pakej Pantas KandianMaklumat peribadi1 Jun 201518 Julai 2022
Sogou.comEnjin carian8 Mei 20149 Ogos 2022
Bandar namaCity in GermanyMaklumat peribadi18 November 201916 Ogos 2022
WeGameKomuniti Permainan1 September 20178 September 2022
(Sumber: Makmal Spiral)

Penangguhan bermula pada bulan April.Permainan “QQ Tang” yang telah beroperasi selama lebih dari 17 tahun, secara rasmi menghentikan operasi pada 20 April. Pada 30 April, projek e-dagang sosial Tencent Xiaoe Pinpin ditutup secara rasmi setelah hanya dua tahun beroperasi. Menurut sumber, Xiaoe Pinpin mungkin merupakan salah satu projek e-dagang terbesar yang dilaburkan oleh Tencent dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Beberapa projek yang diperoleh Tencent kini menghadapi nasib yang serupa. Pada bulan September tahun lalu, Sogou mengumumkan bahawa ia telah selesaiTransaksi penswastaan, menjadi anak syarikat milik penuh Tencent secara tidak langsung. Tetapi setelah bergabung dengan Tencent, banyak perniagaan dan projek Sogou secara beransur-ansur ditinggalkan. Selain aplikasi carian Sogou,Peta SogouSecara rasmi di luar talian sejak Mei.

Perisian penyuntingan video VUE, yang diperoleh Tencent dengan harga AS $50 juta pada tahun 2020, juga mengumumkan pada 30 Jun tahun ini bahawa ia akan menghentikan pendaftaran pengguna baru dan perkhidmatan pengisian semula ahli.

Sektor permainan Tencent juga secara beransur-ansur mengurangkan beberapa produk. Platform mudah alih Penguin E-sports secara rasmi berhenti beroperasi pada 7 Jun. Platform komuniti permainan Tencent WeGame juga telah menghentikan pendaftaran pengguna baru sejak 5 Julai, dan akan menutup pelayan pada 8 September.

Helix Lab percaya bahawa pengguna tidak melupakan sepenuhnya banyak produk yang telah ditutup oleh Tencent tahun ini. Dengan penutupan perniagaan, Tencent mungkin mempunyai lebih banyak tenaga untuk memberi tumpuan kepada pembangunan produk utama. Sebilangan produk yang ditinggalkan Tencent tahun ini mungkin terbukti kurang penting daripada yang lain.

Pada suku pertama tahun ini,Keuntungan bersih Tencent adalah 25.545 bilion yuan($3.77 bilion), turun 23 peratus tahun ke tahun. Ini juga menandakan penurunan suku ketiga berturut-turut, dengan tekanan kewangan yang jelas. “Kami akan terus mengawal kos, dan mengoptimumkan kos adalah untuk pembangunan jangka panjang. Terdapat fokus pengoptimuman yang jelas,” kata Presiden Tencent Ming Liu dalam panggilan pendapatan suku pertama.

Lihat juga:Tencent bertindak balas terhadap laporan bahawa ia merancang untuk menjual saham Meituan

Helix Lab percaya bahawa video dalam talian dan perkhidmatan perusahaan adalah bidang yang sangat dititikberatkan oleh Tencent, dan diharapkan dapat menghasilkan aliran tunai positif untuk Tencent di masa depan. Dalam bidang video jangka sederhana dan panjang, Tencent Video secara beransur-ansur memimpin iQiyi dan Youku. Pada masa yang sama, platform video pendek dan siaran langsung WeChat, saluran WeChat, juga meningkat dengan ketara tahun ini.