Kingsoft Cloud merancang untuk disenaraikan di Hong Kong

Penyedia perkhidmatan awan bebas China Kingsoft Cloud mengumumkan pada 8 OgosWang Yulin telah meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, Ahli Lembaga Pengarah, Penama dan Ahli Jawatankuasa Tadbir Urus Korporat, untuk kesihatan diri. Syarikat itu menyatakan bahawa pengunduran diri Wang tidak akan mempengaruhi operasi dan pengurusan normal syarikat.

Selepas peletakan jawatan Wang, Naib Pengerusi Zou Tao dilantik sebagai Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, berkuat kuasa serta-merta. Zou bergabung dengan Kingsoft Co., Ltd. pada tahun 1998, berkhidmat sebagai pengarah syarikat sejak Disember 2016, dan sebagai naib ketua dewan pengarah sejak Disember 2018.

Pada 31 Mac 2022, Kingsoft Cloud memegang 39%, Xiaomi 12.3%, First Trust Portfolio L.P 5.6% dan Wang Yulin 1.5%, menurut dokumen yang diajukan kepada SEC.

Kingsoft Cloud adalah projek yang dipromosikan oleh pengasas Xiaomi Lei Jun setelah dia menjadi ketua Kingsoft. Sejak 2010, Lei Jun telah mengabdikan diri untuk Xiaomi Ventures, tetapi dia kembali sebagai ketua pada tahun 2011, ketika Kingsoft menghadapi krisis besar.

Motivasi di sebalik Jinshan Cloud adalah bahawa Lei percaya bahawa Jinshan tidak boleh hanya bergantung pada perniagaan lamanya, tetapi juga bergerak maju. Ray mengatakan bahawa mentaliti berusaha untuk hulu adalah sebab mengapa Kingsoft bergerak maju pada setiap peringkat.

Kingsoft Cloud disenaraikan di Nasdaq pada Mei 2020, mengumpulkan lebih dari $500 juta. Semasa makan malam pada hari itu, Lei Jun memberi Wang Yulin satu kilogram batu bata emas, kerana dia mengatakan ya sebelumnya bahawa siapa pun yang membuat syarikat tersenarai 100 juta akan memberikannya kepada siapa pun.

Lihat juga:Kingsoft WPS menafikan memadam fail setempat pengguna

Wang meletak jawatan keranaSyarikat sedang bersedia untuk penyenaraian awal berganda di Hong KongPada 27 Julai, Kingsoft Cloud secara resmi mengajukan permohonan penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong, sambil terus mempertahankan status penyenaraian utamanya dan diperdagangkan di Nasdaq. Pada 31 Mac 2022, ia memegang 3.382 bilion yuan (AS $505.6 juta) dalam bentuk tunai dan setara tunai. Kingsoft Cloud telah menjadi penyedia perkhidmatan awan bebas terbesar di China dari segi pendapatan dari 2019 hingga 2021, menurut Frost & Sullivan.