Kilang bateri baru CATL sudah membekalkan Tesla

Saluran media luar negaraInsideevsMenurut laporan pada hari Isnin, kilang bateri lithium-ion terbaru yang sedang dibina oleh Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) kini telah memulakan pengeluaran di Shanghai.

Pada bulan Jun 2021, CATL berhasrat untuk membina kilang bateri sekitar 80 GWh di Shanghai. Kemudian pada bulan yang sama, Tesla menandatangani perjanjian pembekalan baru dengan CATL yang sah dari Januari 2022 hingga Disember 2025. Terdapat juga khabar angin baru bahawa Tesla telah memesan bateri LFP 45 GWh CATL.

Kilang bateri baru CATL meningkatkan pengeluaran dan telah mencapai 60% daripada kapasiti sasarannya yang tidak didedahkan. Pangkalan pengeluaran baru adalah & nbsp yang diubahsuai; Kilang itu hanya 3 kilometer dari Tesla Shanghai Gigabit. Kilang baru ini termasuk “Pusat Inovasi Global, Ibu Pejabat Fungsian Antarabangsa, Institut Penyelidikan Tenaga Masa Depan dan pangkalan pembuatan mewah.”

Lihat juga:AIMS menerima ratusan juta yuan dalam pembiayaan Siri B dari Sequoia China dan CATL

Di samping itu, insideevs menganggarkan bahawa Tesla Shanghai Gigabit terutamanya akan menghasilkan kenderaan berkuasa LFP, sementara bahagian atas versi dalam talian masih dikuasakan oleh bateri NCM/NCMA LG Chemical LG Energy Solutions.